Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 mei 2023

Toneelgroep Jet speelt het sprookjesachtige 'Gedroomd'

Toneelgroep Jet uit Amsterdam-West is een theatergroep bestaande uit leden met een psychische kwetsbaarheid. De spelers doen zoveel mogelijk zelf: het ontwikkelen en schrijven van de voorstelling, kleding, decor en muziek. Dat alles onder leiding van professioneel regisseur Brigitte Defaix. Zij is sinds vorig jaar betrokken bij het gezelschap en maakte eerder met hen de voorstelling 'Contact'. Dat smaakte naar meer. In juni staat de groep met het nieuwe theaterstuk ‘Gedroomd’ op de planken in het PolanenTheater.


Brigitte heeft bewegingstheater als achtergrond. Ze is gewend om stukken zelf te ontwikkelen: “Ik kom in de dagelijkse realiteit van alles tegen. Daaruit ontstaan ideeën. Zo ook het idee om iets met dromen te doen. Vervolgens betrek ik de groep erbij. Ik geef ze allerlei opdrachten en doe oefeningen met hen die de fantasie prikkelen.

 

Waar droomde je vroeger over? Wat wilde je worden? Of de oefening: je bent in een bos en er is geen uitweg, maak dit verhaal af. Zo komen ze met hun eigen verhalen die de basis zijn van het stuk. Die verhalen kort ik dan in en rijg het geheel aan elkaar. 


Sprookjesachtig

'Gedroomd' is wat abstracter dan het vorige stuk en ook een beetje maf. Het heeft iets sprookjesachtig en sprookjes gaan over angsten, verlangens en bedreigingen. Dat zal je voelen als je naar de voorstelling kijkt en luistert. Er zit beweging in, dans en zang. Ik verklap alvast dat er ook een knettergoed lied te horen zal zijn. Dat brengen ze met zoveel plezier, echt prachtig. 

 

foto voorstelling1.jpg

Niets is fout, alles is goed

Het schiet al op, voor we het weten is het zover en staan we op het toneel. De komende repetities doen we een doorloop, wat betekent dat we het hele stuk spelen. Sommige spelers vinden het spannend, vooral of ze hun tekst onthouden.

 

Ik zeg dan: het maakt niet uit als je het niet weet. We doen het samen, er is altijd wel iemand die reageert. Niets is fout, alles is goed. Dat heeft bij het stuk vorig jaar heel goed gewerkt. 


Op elkaar afstemmen

Werken met deze doelgroep was nieuw voor me, maar ik vind het te gek! Ik kan heel makkelijk met allerlei mensen werken, maar kom ook uitdagingen tegen in mezelf. Ik heb veel energie en ben een doorzetter. Zo af en toe ben ik dan te veel voor de groep, want zij hebben vaak minder energie en het tempo ligt wat lager. Op momenten botst dat en nemen we de ruimte om daarover te praten. Dat verdiept het vertrouwen en de verbinding.


Ontroerend beeld

Wat ik zo mooi vind aan deze groep is dat ze heel eerlijk zijn over wat er in hen leeft. En het is echt een hechte groep. Ze komen graag bij elkaar en vertrouwen elkaar. Het is voor hen het lichtpuntje van de week. Dat is te zien als ze zo samen op het podium staan. Een heel mooi en ontroerend beeld. Je kijkt naar mensen die een verhaal te vertellen hebben. Ze staan daar zoals ze zijn en brengen het stuk met plezier en overtuiging. Dus ik zou zeggen: kom kijken!”


Wanneer?

Gedroomd is te zien op 14, 15 16 en 17 juni in het Polanen Theater in de Spaarndammerbuurt. Toegangsprijs € 10,- en met een Stadspas € 7,50,- U kunt kaartjes bestellen via PolanenTheater.nl of door te bellen naar (020)  68 213 11.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel