Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

9 juni 2020

Uitdaging dagbesteding en vervoer gehandicaptenzorg

De coronacrisis heeft invloed op ons allemaal. Zeker ook op kwetsbare mensen waarvoor wij ons als Cliëntenbelang Amsterdam inzetten. Dat blijkt hard nodig. Vanuit allerlei hoeken ontvangen we verhalen waarmee we aan de slag gaan. Soms hoeven we het helemaal niet ver te zoeken. Zo deelde een van onze collega’s het verhaal over zijn verstandelijk beperkte zusje en de uitdagingen rondom dagbesteding en vervoer. Hij blijft liever anoniem in verband met de privacy van zijn familie. 


“Mijn zusje woont in een instelling en ging voor de coronacrisis naar dagbesteding op een zorgboerderij. Daar kon ze tijdens de coronacrisis niet meer heen en er kwamen geen mensen meer om zorg te verlenen. Mijn ouders zijn op leeftijd en zitten in de risicogroep. Zij hebben nu de zorg van mijn zusje op zich genomen. Dat is zwaar voor hen.

 

Ook zijn ze chauffeur geworden nu mijn zusje wel weer naar de dagbesteding mag. De chauffeur van het AOV  mag haar gordel niet vastdoen en kan haar dus niet halen en brengen. Dat doet mijn vader nu. Ook is bij de dagbesteding de 1,5 meter regel uitgangspunt. Mijn zusje moet afstand houden maar begrijpt dat niet en heeft letterlijk gezegd: ‘ik ben het probleem’. Het is moeilijk aan haar uit te leggen.
 

Bezoek, dagbesteding en vervoer

Inmiddels is er een versoepeling van de bezoekregeling en zijn er handreikingen over bezoek en dagbesteding in de Gehandicaptenzorg. Toch is het hervatten van de dagbesteding ook mét de handreikingen nog ingewikkeld. En hangt het af van hoe dagopvang-organisaties met de handreiking omgaan. Verder zijn er ook nieuwe protocollen voor het ‘speciaal vervoer’ gepubliceerd.

 

Hiermee kan het speciaal vervoer weer opstarten.  Ook hiervoor geldt dat zorgaanbieders en gemeenten het dan wel moeten organiseren. “We zijn benieuwd hoe de gemeente reageert op onze brief over het aanpassen van de coronarichtlijnen AOV.

 

Medische kijk op gezondheid

We vinden dat er erg medisch naar gezondheid wordt gekeken. De keuzevrijheid van mensen met een beperking staat niet centraal. Het is belangrijk dat mensen de mogelijkheid hebben om elkaar te ontmoeten en bezig te zijn.

 

Dat je naar buiten kunt, ook als je in een verpleeghuis, instelling of begeleid zelfstandig woont. Daarover maken we ons zorgen. De protocollen en handreikingen moeten dan wel in het belang van de client ingezet worden. Daarover sturen we ook een brief.”


Op de website van Iederin vindt u de volgende documenten:
•    Handreiking Dagbesteding in de Gehandicaptenzorg 
•    Handreiking bezoek Gehandicaptenzorg
 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel