Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

28 november 2022

Uiterlijk in 2040 openbaar vervoer volledig toegankelijk

Diverse landelijke en regionale partijen tekenden op 7 november jl. een bestuursakkoord om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer te verbeteren. Hoe dit landelijke akkoord in Amsterdam precies vorm zal krijgen, is nog niet duidelijk. Maar wij hebben wel een helder verlanglijstje.

 

Bart Weggeman, onze beleidsmedewerker Toegankelijkheid: “De problemen met liften op stations moeten snel opgelost worden. Net als het probleem met de oprijplanken van de nieuwe trams. We zijn hierover in gesprek met diverse partijen, maar het is nog steeds niet duidelijk welke kant het op gaat. Er is een moeizame afstemming. Iedereen vindt het belangrijk, maar niemand wil ervoor betalen.”

 

Verplichting

Wellicht dat het net getekende Bestuursakkoord Toegankelijkheid Openbaar Vervoer 2022-2032 zal helpen. Dit is namelijk meer dan een voornemen. Bedrijven en overheden verplichten zich om werk te maken van toegankelijk openbaar vervoer.

 

Vertrekpunt

De ondertekenaars van het Bestuursakkoord zien het akkoord niet als een eindpunt, maar als een vertrekpunt. Zo hebben nog niet alle treinen wc's, maar zijn er wel afspraken gemaakt hoe daaraan wordt gewerkt. Ook zijn nog niet alle bushaltes in Nederland toegankelijk, maar ligt er nu wel een plan hoe dat in 2040 gerealiseerd moet zijn.

 

Inclusie - voor ons allemaal

Nederland heeft in 2016 het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking ondertekend. Dit verdrag is de basis voor het Bestuursakkoord, waar onder andere de Coalitie van Inclusie voor heeft gelobbyd. Zij schrijven op hun website:

 

"Het Bestuursakkoord komt op een moment dat er flinke problemen zijn met toegankelijkheid op het spoor. Er is een toename in langdurige liftstoringen. Personeelstekorten hebben invloed op de betrouwbaarheid van de reisassistentie en veel perrons (meer dan de helft van alle stations) zijn niet meer op de juiste hoogte. Daardoor is er geen zelfstandige instap mogelijk."

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel