Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

6 februari 2012

Uitkomsten meldactie stapeling

Cliëntenbelang Amsterdam heeft meegedaan aan de landelijke meldactie in november 2011 over de stapeling van bezuinigingsmaatregelen binnen de zorg en het welzijn. De resultaten worden in eerste instantie met de Wmo-raad besproken. Uit de meldactie bleek inderdaad dat het stapelen een probleem is. Ook bleek dat het grootste deel van de respondenten nog niet weet hoe hun gemeente hen gaat helpen.

 

Bijna 40% van de 1600 respondenten krijgt te maken met vijf maatregelen of meer. Voor meer dan 10% komt het aantal maatregelen zelfs op acht of meer. De respondenten verwachten dat dit grote gevolgen zal hebben op hun dagelijks leven. Ze weten niet hoe ze de stapeling van effecten het hoofd moeten bieden.

 

Meeste impact

De maatregel waar de meesten (55%) mee te maken krijgen is die van de Verlaging tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Gevolgd door het verdwijnen van maagzuurremmers, fysiotherapie, dieetadvies en psychische hulp uit het basispakket (52%) en de verlaging van de zorgtoeslag (44%).

 

Verlies van regie

Uit de open reacties blijkt dat velen de problematiek niet als een louter financiële kwestie beschouwen. Daarbij springen vooral de veranderingen rond het Pgb in het oog. Die regeling biedt veel mensen de mogelijkheid om zelf grip op hun leven te houden en actief te blijven in de samenleving.

 

Bekendheid met gemeentelijke maatregelen

De bekendheid met maatregelen van de eigen gemeente is laag. Slechts 20% is op de hoogte van ondersteuningsmaatregelen die stapelingseffecten moet compenseren. Degenen die wel op de hoogte waren, noemden vooral financiële maatregelen.

 

Reactie van Amsterdammer

Het vertrouwen dat de gemeente Amsterdam de veranderingen in de begeleiding goed gaat opvangen is nu nog niet groot. “Er komt zoveel op de gemeente af dat ik vrees dat de zorgvuldigheid te wensen over zal laten.”

 

Amsterdams voorbeeld

“Als cop-patiënt zit ik op ‘Bewegen op maat’. Dankzij deze tweewekelijkse activiteit is mijn longcapaciteit verhoogd. Per 1 januari 2012 vervalt deze zorg. Een sportschool is voor mij geen optie, dus zal mijn conditie verslechteren. Het verhogen van de eigen bijdrage en het verlagen van de zorgtoeslag, het vervallen van de oudere korting en het niet indexeren van de pensioenen heeft een zeer negatief effect op mijn inkomen”.

Terug naar het nieuwsoverzicht »

 

Deel dit artikel