7 december 2018
Uitspraak proefproces: Amsterdams Wmo-beleid in strijd met de wet
Op 5 december jl. heeft de Rechtbank van Amsterdam uitspraak gedaan in het proefproces dat Cliëntenbelang Amsterdam met Matthijs Vermaat van ‘Van der Woude de Graaf advocaten’ in september heeft aangespannen tegen de gemeente Amsterdam. Inzet was de uitvoering van het Wmo-beleid door de gemeente. In onze ogen tast het nieuwe gemeentelijk beleid de rechtspositie van Amsterdammers aan en is het in strijd met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De rechter deelt onze mening en heeft het beroep gegrond verklaard. De gemeente zal op basis van deze uitspraak haar beleid moeten aanpassen.
Indiceren mét tijdseenheid
Bij het indiceren van de Hulp bij het huishouden (Hbh) geeft de gemeente niet aan op hoeveel uren en minuten iemand recht heeft. Hierdoor weten Amsterdammers niet waar ze aan toe zijn en worden ze in hun rechtspositie aangetast. Op basis van de uitspraak van de rechtbank zal de gemeente voortaan in haar besluiten moeten vermelden, hoeveel uren en minuten iemand ondersteuning krijgt.
Duizenden besluiten ‘onbevoegd’ genomen
Als Iemand zorg aanvraagt bij de gemeente, stelt de zorgaanbieder een ondersteuningsplan vast, dat de aanvrager daarna ondertekent. De rechtbank is van mening dat dit weliswaar een ‘formeel’ besluit is, maar dat de zorgaanbieder dit besluit niet had mogen nemen. Dat is de taak van de gemeente. Dit betekent dat al deze besluiten ‘onbevoegd’ zijn genomen en daarmee niet rechtsgeldig. De gemeente kan dit herstellen door al deze duizenden besluiten alsnog te bekrachtigen.
Maatstaf
De rechter heeft ons niet op alle punten in het gelijk gesteld. De gemeente mag de maatstaf blijven gebruiken, waarin staat welke activiteiten uitgevoerd moeten worden om een ‘schoon en leefbaar huis’ op te leveren. En hoe vaak deze uitgevoerd moeten worden. Volgens de rechtbank hoeft deze maatstaf niet wetenschappelijk vastgesteld te worden en voldoet deze aan de eisen van de Wmo.
Op 10 december a.s. zal de Centrale Raad van Beroep in een vergelijkbare zaak uitspraak doen.
Ondersteuning bij aanvraag en bezwaar
Onze onafhankelijke cliëntondersteuners kunnen u helpen om de juiste Hulp bij het huishouden te krijgen. Dat kan zowel tijdens de aanvraag voor huishoudelijke hulp (onderzoek IAB, gesprek met zorgaanbieder) als bij het opstellen van een bezwaarschrift. Om te voorkomen dat de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift verloopt, is het belangrijk dat u tijdig contact met ons opneemt.
Onafhankelijke cliëntondersteuning
Met MEE en de instellingen voor maatschappelijke dienstverlening bieden wij (gratis) onafhankelijke cliëntondersteuning Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo). Vanuit deze rol ondersteunen wij bij bezwaar- en beroepsprocedures. Alleen de kosten voor het aangetekend versturen van een brief of de griffierechten – als iemand bij de rechtbank in beroep gaat - zijn voor eigen rekening.
Meer informatie?
U kunt ons bereiken via steunpunt@clientenbelangamsterdam.nl of tijdens kantooruren op (020) 57 77 976.
Klik hier om het artikel Thuiszorgsysteem Amsterdam blijkt niet rechtsgeldig (Parool.nl) te lezen.
En lees ook het artikel Straks meer tijd om te poetsen? (PDF) (Het Parool).