Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

12 december 2022

Uitzending Radio Signaal 15 december over roze ouderen

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl

 

Roze ouderen

De situatie in de zorg en welzijn is voor homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender ouderen minder gunstig dan voor heteroseksuele ouderen. Roze ouderen gaan vaak uit angst voor pesterijen en ongepaste grappen weer de kast in als ze naar een zorginstelling verhuizen. En ook thuiswonend in hun eigen buurt hebben roze ouderen te maken met pesten en uitsluiting door buren en medebewoners.

 

Wat betekent dit voor de kwaliteit van leven en zorg voor roze ouderen en wat kunnen we doen om hun positie te verbeteren? Jelle Houtsma en Joop Schermer laten hun licht hierop schijnen.

 

Grey Pride Zuid

Jelle Houtsma is voorzitter van Grey Pride Zuid. Grey Pride Zuid zet zich op
diverse manieren in voor de inclusiviteit van roze ouderen. Gedragen door
buurtbewoners, de gemeente Amsterdam én maatschappelijke organisaties werken zij samen aan een prettig Amsterdam-Zuid met ruimte voor iedereen.

 

De roze ouderen krijgen een gezicht in de jaarlijkse glossy Q. De verbondenheid is er groot en ze organiseren lunches en informatiemarkten om informatie uit te wisselen. Ook gaan ze samen op stap, bijvoorbeeld naar de Pride.

 

(Artikel loopt door na de foto). 

Thumbnail Jelle Houtsma Wijkkrant Zuid.jpg

Jelle Houtsma (foto met dank aan Wijkkrant Amsterdam-Zuid).

 

Terug de kast in

Joop Schermer is roze 50+ ambassadeur en voorzitter van COC Noord-Holland Noord. Hij bezoekt verzorgingshuizen om te praten over zaken, waar roze ouderen tegenaan lopen. Sommigen benaderden ze hem uit zichzelf. Daarnaast geef hij gastlessen bij zorgopleidingen; die zijn broodnodig.

 

Hij heeft schrijnende dingen gehoord. Bijvoorbeeld dat een van de verpleegkundigen een bewoner niet wilde helpen, omdat diens zoon homo is. Er zijn ouderen die terug de kast in gaan als ze het verzorgingshuis in komen. Zij durven bijvoorbeeld de foto van hun inmiddels overleden partner niet op het nachtkastje te zetten.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.