Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

9 maart 2020

Van de voorzitter van het PMA

Voor de nieuwsbrief van maart heeft de voorzitter van het Platform Mantelzorg Amsterdam Jentiena Clement een voorwoord geschreven. Dit kunt u op deze webpagina lezen.

 

Eind vorig jaar hebben we de balans opgemaakt en verwoord in ons Jaarverslag 2019. Tijdens een zogeheten heidag dag hebben we onze prioriteiten voor 2020 bepaald.

 

Mantelzorg is een actueel en breed maatschappelijk onderwerp. Je kunt onverwacht mantelzorger worden of er één nodig hebben. Momenteel is 1 op de 3 mensen mantelzorger. In de nabije toekomst zal het aantal mantelzorgers afnemen, terwijl het aantal patiënten zal toenemen. Onder andere omdat we steeds ouder worden.

 

In 2020 richten we ons onder andere op de veelal oudere mantelzorgers van mensen met dementie en de jonge mantelzorgers die nog veel te weinig worden beschouwd als kinderen met een hulpvraag. Omdat deze jonge mantelzorgers een groot risico lopen de patiënten van de toekomst te worden, willen wij voor hen dit jaar extra aandacht vragen.

 

We vinden 2020 een spannend jaar, omdat er hard gewerkt wordt aan de overgang naar de nieuwe Buurtteams (starten vanaf 1 januari 2021). We constateren dat bij de voorbereidingen de mantelzorgers eigenlijk niet in beeld zijn.

 

De uitvoering van de nota Sociale Basis - Samen Vooruit is een andere ontwikkeling, waarover wij ons enige zorgen maken. Het lijkt erop dat de zogeheten ‘sociale basis’ leunt op mantelzorgers, vrijwilligers en het netwerk van patiënten en hulpvragers. Wij missen vooralsnog goede voorwaarden om dat te kunnen waarmaken. De basis is te wankel.

 

Het Platform Mantelzorg Amsterdam zet zijn rondreis door alle stadsdelen voort. Onder andere om de actuele ontwikkelingen te bespreken met de  ambtenaren mantelzorg en andere ambtenaren met een relevant werkterrein en welzijnsorganisaties.

 

In stadsdeel West hebben we bijvoorbeeld een brief opgesteld met de Alliantie om aandacht voor de positie van de mantelzorgers te vragen bij de overnagn naar de nieuwe Buurtteams. 

 

Afgelopen maand hebben we contact gehad met de mantelzorgconsulenten in Zuidoost. Zij hebben een belangrijke functie binnen het maatschappelijk werk. Het zijn er nog weinig als je nagaat dat er minstens zoveel mantelzorgers als patiënten zijn. In Zuidoost werken ze heel efficiënt, onder meer door als vraagbaak te dienen voor hun collega’s. Als het nodig is, nemen ze taken over om extra aandacht te besteden aan de mantelzorgers. 

 

We hebben gehoord dat er in het BovenIJ Ziekenhuis in Noord een mantelzorgconsulent werkt. Een heel goed initiatief. Zo kunnen ze de mantelzorgers van de patiënten in het ziekenhuis bereiken. Een werkwijze die wat ons betreft navolging verdient in meerdere ziekenhuizen. 

 

In het kader van de overgang naar de nieuwe buurtteams lijken de mantelzorgsteunpunten weer te verdwijnen. Wij zullen ervoor pleiten dat er juist méér mantelzorgconsulenten moeten komen. Maatschappelijk werkers die breed kunnen werken en ook de positie van de mantelzorger meenemen in het vaststellen van de hulpvragen van een gezin.  

 

Want als we de sociale basis onder andere op de mantelzorgers willen bouwen, dan zal de gemeente goed moeten inzetten op preventie. En jonge en oudere mantelzorgers passende ondersteuning en tijdige informatie bieden. 

 

Verder staan we zoals altijd open voor signalen uit de dagelijkse praktijk. Deze halen we ook op tijdens de bijeenkomsten in de stadsdelen. Op 24 april organiseren we met Cliëntenbelang Amsterdam een bijeenkomst over wonen. Een breed maatschappelijk onderwerp, waar zowel patiënten als mantelzorgers hun ervaringen mee hebben. 

 

En op 28 mei organiseren we een bijeenkomst in Zuidoost voor mantelzorgers. Over beide bijeenkomsten kunt u binnenkort op deze website meer informatie vinden. 

 

Wilt u een bijeenkomst bij in de buurt met ons organiseren? Laat het ons dan weten. We komen in de hele stad. Stuurt u dan een mail naar platformmantelzorg@clientenbelangamsterdam.nl. Ook als u uw verhaal en ervaringen met ons wil delen, kunt u dit emailadres gebruiken.

 

Ik hoop u dit jaar ergens in de stad te mogen begroeten om ons met elkaar in te zetten voor de positie van de mantelzorgers.

 

Jentiena Clement
Voorzitter Platform Mantelzorg Amsterdam 
 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel