Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 november 2018

Verbetering doelgroepenvervoer gaat niet vanzelf

Op 7 november was de afsluitende bijeenkomst van het project Doelgroepenvervoer, vervoer voor mensen die niet met het reguliere Openbaar Vervoer (OV) kunnen reizen. Wij hadden liever gezien dat dit belangrijke project vortgezet zou worden. Want hoe zorgt de gemeente Amsterdam ervoor dat de opgebouwde kennis en ervaring niet verloren gaat? 

 

De gemeente Amsterdam is al een aantal jaar bezig om het doelgroepenvervoer te verbeteren. Uitgangspunt hiervan was de mobiliteitsbehoefte van de cliënten, en niet de systemen die in het verleden zijn bedacht. Zo moeten de schotten tussen regelingen en geldstromen verdwijnen en moet er reisinformatie beschikbaar komen die voor mensen met een beperking van groot belang is. 

 

Niet gerust

Onze beleidsmedewerker Toegankelijkheid Bart Weggeman is er niet gerust op dat de opgebouwde kennis behouden blijft: “We zijn bang dat bij de volgende aanbesteding in 2022 een groot deel bij het oude blijft. Het goede van het project was nu juist dat het verder keek dan de gemeentelijke afdelingen en geldpotjes. Er werd gezocht naar de aansluiting tussen het OV en het doelgroepenvervoer.

 

Nu worden de activiteiten weer bij de bestaande afdelingen ondergebracht. De afdeling Onderwijs blijft het leerlingenvervoer doen, en de afdeling Zorg het Aanvullend Openbaar Vervoer. Sport en dagbesteding blijven apart. Zo is de prikkel weg om het echt anders te organiseren.”

 

Project OV-coach gaat wel door

OV-coach is een project dat gelukkig wel doorgaat. OV-coaches helpen mensen met een mobiliteitsbeperking om in plaats van met de taxi met het openbaar vervoer te reizen. Tijdens de bijeenkomst werd het voorbeeld gegeven van een OV-coach die een jongen met een licht verstandelijke beperking begeleidt. Die is nu zo ver dat hij zelf een traject van huis naar school met de bus kan afleggen.

 

Binnenkort gaan ze hetzelfde proberen met een ander bustraject. De OV-coaches zijn HBO-studenten die dit in het kader van hun stages doen. Ook beleidsmedewerkers van Cliëntenbelang worden ingezet als OV-coach.

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel