Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

7 december 2020

Voorwoord nieuwsbrief PMA

Voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) schreef voorzitter Jentiena Clement het voorwoord. Zoals het voor iedereen het geval was, was het ook voor het PMA een bijzonder jaar.

 

Aan het einde van dit bijzondere jaar kijken we in onze nieuwsbrief terug naar wat we ondanks alles toch hebben gedaan. De inhoud van ons werk en de actiepunten die we voor 2020 hadden vastgesteld, hebben we kunnen gieten in de vorm van adviezen en gesprekken met politiek en ambtenaren.

 

Verhalen van de mensen

Voor ons zijn de signalen en de verhalen van de mensen uit de praktijk van groot belang. Intussen zijn we na al die maanden digitaal wel helemaal bijgespijkerd en hebben we onze contacten op die manier kunnen onderhouden.

 

Onlangs hebben we een presentatie gegeven via de digitale weg. Want als we er niet fysiek kunnen komen, dan doen we het gewoon anders. Ook hebben we zelfs halverwege het jaar nog een dialoog gevoerd in een kleine groep, geheel volgens de coronaregels.

 

Nieuwe leden Kerngroep

Wij hebben intussen ook 2 nieuwe leden voor de Kerngroep verwelkomd en daar zijn we heel blij mee. Iedereen brengt zijn eigen deskundigheid mee vanuit hun ervaringen, werk en persoonlijke situatie. In deze nieuwsbrief stelt één van de nieuwe leden zich voor en schreef een artikel over de ‘naasten’ van mensen die hulp nodig hebben.

 

'Dé mantelzorger bestaat niet' zeggen wij altijd. Als het gaat om 'naasten' dan herkent een deel van onze achterban zich daar meer in. Daarom zullen we hier extra aandacht aan besteden.

 

Richtlijnen voor 2021

We zijn bezig om onze richtlijnen voor 2021 vast te stellen. We moeten natuurlijk prioriteiten stellen, maar we gaan onverminderd door om op te komen voor alle mantelzorgers en naasten, van jong tot oud. Dit zal hard nodig zijn, met het oog op de gevolgen van de coronapandemie en de bezuinigingen van de gemeente binnen het Sociaal Domein zoals die staan gepland.

 

Jonge mantelzorgers

Net als dit jaar behoort het opkomen voor jonge mantelzorgers komend jaar tot onze speerpunten. Met name omdat de gemeente in haar beleid te weinig aandacht heeft voor preventie voor kinderen en jongeren die moeten zorgen voor een ziek gezinslid.

 

Met name vragen we aandacht voor de doelgroep KOPP (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen) en KOV (Kinderen van Ouders met Verslaving). We willen voorkomen dat zij de patiënten worden van de toekomst.

 

Komend voorjaar presenteren we ons jaarverslag, daarover houden we jullie op de hoogte. 

 

Rest mij nog jullie namens het Platform Mantelzorg Amsterdam hele fijne feestdagen toe te wensen en tot ziens in 2021!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel