29 juni 2021

Vrijwilligers gezocht voor themagroep 'Inclusief Wonen'

Onze themagroep 'Inclusief Wonen' zoekt nieuwe leden. Er is heel veel te doen in de stad op dit terrein en als lid van deze groep kunt echt verschil maken!

 

De werkzaamheden zijn dynamisch en divers. Houdt u van zaken uit onderstaand rijtje, dan is de themagroep wellicht iets voor u  

  • Netwerken
  • Gesprekken voeren met ontwikkelaars en woningbouwcorporaties
  • Bouw -en woonomgevingstekeningen beoordelen
  • Nieuwe woonvormen introduceren en vormgeven
  • Nieuwe ideeën over de inzet van zorg (nieuwe stijl) en wonen
  • Werken met enthousiaste mensen
  • Trainingen volgen

 

Nieuwbouwprojecten en inclusiviteit

We willen ervoor zorgen dat in de nabije toekomst bij elk nieuwbouwproject in de stad belangenbehartigers worden betrokken die vanaf het begin van het project meedenkt. Hiervoor zoeken we ervaringsdeskundigen, maar ook andere geïnteresserden die zich hiervoor inzetten.

 

Bijvoorbeeld mensen die in hun werkzame leven te maken hebben (gehad) met onderwerpen als wonen of de inrichting van de openbare ruimte. Ook mensen met een visie op wonen en zorg zijn van harte welkom. 

 

Meedenken over akkoord

Onze vrijwilligster en lid van de themagroep Stella Kroese probeert de betrokken partijen bij het nieuwbouwproject Hamerkwartier ervan te overtuigen dat ze aan alle soorten bewoners moeten denken (inclusief). Dus ook moeten denken aan mensen met hun verschillende beperkingen, ouderen in een kwestbare positie en mensen met bijvoorbeeld pschische problemen.  
 

“We zouden graag een akkoord willen sluiten met het projectteam, waarin de inzet van ervaringsdeskundigen wordt vastgelegd. Bijvoorbeeld met afspraken over wie wanneer meedenkt en over een (bindend) advies van onze themagroep.

 

Maar goed, dat gaat niet zo maar helaas. Er gaat veel tijd zitten in het opstellen van een dergelijk akkoord. Zo zitten er ook veel juridische kanten aan. Het zou natuurlijk heel fijn zijn als er in de toekomst een overkoepelend akkoord zou komen voor alle nieuwbouw- en renovatieprojecten in de stad. Ook hierover kunt u meedenken in de themagroep."

 

Bewustwording bij projectontwikkelaars

We zoeken ook mensen die ervoor gaan zorgen dat projectontwikkelaars beter weten voor wie ze eigenlijk bouwen. Kijk bijvoorbeeld naar de reclameborden voor voor het nieuwbouwproject Cruquiuswerf in het Oostelijk Havengebied. Daarop staan allemaal jonge hippe mensen, en mensen van kleur. Maar niemand in een rolstoel, geen ouderen of geen mensen met hulphond.

 

Daarover willen we graag met de ontwikkelaars in gesprek. De Amsterdamse bevolking is zó veel diverser dan wat we vaak op deze borden te zien krijgen. Iedereen zou zich erin moeten herkennen. Is dat niet het geval, dan kunnen mensen het gevoel krijgen Want als mensen niet op een plaatje staan, dan is er ook geen aandacht voor ze, dat de nieuwe woningen ook niet voor hen zijn bedoeld. 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Komt u ook meedoen?

Stella Kroese: ” Actief zijn op het vlak van inclusief wonen is een hele dynamische vrijwilligersbaan, waarvoor je wel wat geduld moet hebben. Maar uiteindelijk zul je zien dat jouw inzet echt zin heeft gehad!”

 

Bent u geïnteresseerd en wilt u meedoen in de themagroep Inclusief Wonen, stuurt dan een mail naar Ruud Fiere (beleidsmedewerker Wonen) via