Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

28 mei 2018

Waar kunt ú goed wonen in Amsterdam?

De woningnood is groot in Amsterdam. Niet voor niets verrijzen er in rap tempo nieuwbouwcomplexen aan de randen van Amsterdam. En vindt er veel renovatie plaats, waarbij meteen de wooncomplexen groter worden gemaakt. De stad ‘verdicht’. Is er in al deze plannen, én in de bestaande bouw, voldoende plaats voor mensen met een beperking, kwetsbare ouderen en jongeren? En dan gaat het niet alleen om een geschikte woning, maar ook om een geschikte buurt. Waar sociale samenhang is, voorzieningen zijn, de straten en gebouwen toegankelijk zijn.

 

Onze themagroep ‘Wonen in de Wijk’ 24 mei jl. een  informatie- en discussiebijeenkomsten voor belangstellenden over wonen. Voor de eigen ‘vaste’ vrijwilligers, maar ook voor andere belangstellenden in de stad.

 

Koers 2025 en Ruimte voor de stad

Esther Reith en Max Smit, beiden werkzaam bij de dienst Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam,  gaven een presentatie over Koers 2025 en over hun onderzoek ‘Ruimte en zorg voor ouderen’. In Koers 2025 is in hoofdlijnen te zien en te lezen waar locaties voor nieuwbouw zijn gepland. Deze locaties zijn gekozen op basis van verschillende onderzoeken. Het onderzoek dat daar op aansluit was gericht op ouderen.

 

Dat was de opdracht, én er is een nauwe relatie met Age friendly City, de aanpak in Amsterdam om de stad (nog meer) seniorenvriendelijk te maken. “Wat goed is voor ouderen met een –fysieke- beperking, betoogden zij, is ook goed voor andere mensen met een fysieke beperking”. Dat is zeker waar, maar er is meer. De knelpunten op het gebied van wonen voor mensen met een verstandelijke of psychische beperking bijvoorbeeld is van een heel andere aard.

 

Die heeft nog geen onvoldoende aandacht gehad. Esther en Max beaamden dit. We hebben voorgesteld om een vergelijkbaar onderzoek te doen voor alle kwetsbare groepen en zullen dit ook bepleiten bij wethouder Ivens van Wonen.

 

Groei van de stad, ruimte voor zorg

In de tweede presentatie 'Groei van de stad, ruimte voor zorg' vertelden Jeannette Dorsman en Sylvia Kneefel  (beide van de dienst Onderwijs, Jeugd en Zorg) over hun onderzoek naar benodigde maatschappelijke voorzieningen. De enorme groei van de stad vraagt immers ook dat die meegebouwd kunnen worden. En ook hier gaat het om gebouwen én bereikbaarheid. Hoeveel vierkantemeter heeft een gezondheidscentrum nodig? Of een ontmoetingslocatie van en voor mensen, zoals buurtkamers en Huizen van de Wijk?

 

Een breed samengestelde groep van onder andere gemeente ambtenaren van verschillende diensten, fysiotherapeuten en apothekers, welzijnsorganisaties en corporaties bespreken waar het onderzoek zich op moet richten. Wij nemen sinds begin 2018 deel aan dit overleg. In de themagroep Wonen in de Wijk zullen we verder bespreken over hoe we die rol zo goed mogelijk kunnen invullen.

 

Meer voorlichtingsbijeenkomsten

De aanwezigen vonden de bijeenkomst een uitstekend initiatief: veel (achtergrond)informatie, zinvol en inspirerend,zo maar een paar opmerkingen uit de zaal. Eentje die smaakt naar meer. De themagroep ‘Wonen in de Wijk’ gaat hiermee weer aan de slag.
 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

Klik hier om het verslag van de bijeenkomst te lezen.