Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

30 januari 2024

Wethouder Marjolein Moorman op bezoek bij Adviesgroep JPA

Afgelopen dinsdag 16 januari was wethouder Jeugd(zorg) Marjolein Moorman op bezoek bij de Adviesgroep van ons Jeugdplatform Amsterdam (JPA). Rede van haar bezoek was het concept van de 'Visiebrief Jeugd'. Hierin beschrijft de gemeente Amsterdam hoe zij de toekomst van de jeugdhulpverlening voor zich ziet. Moorman wilde van de leden van de Adviesgroep graag horen wanneer volgens hen ouders en jongeren (goed) geholpen zijn. 

 

Persoonlijk contact

Aan de orde kwam onder meer de vraag wat 'professionele nabijheid' voor ouders en kinderen betekent. De leden gaven aan dat hierbij persoonlijke contact én aandacht belangrijk zijn. Datzelfde geldt voor 'professionaliteit': wat betekent dit in de praktijk? Lid van de Adviesgroep Aïcha had met professionaliteit geen goede ervaringen: véél te stijf en té veel op afstand.

 

In zijn algemeenheid spraken de leden zich uit voor een andere mentaliteit binnen de zorg. Een mentaliteit waarbinnen meer ruimte is voor meebewegen en het wijzigen van plannen die niet meer aansluiten op de vraag van cliënten.  

 

De tekst loopt door na de foto. 

Marjolein Moorman aan het hoofd van de tafel met de leden van de Adviesraad.

Op de foto: Marjolein Moorman aan het hoofd van de tafel met de leden van de Aviesgroep.

 

Tijdelijk of voor de rest van je leven

Natuurlijk kon de wethouder niet vertrekken zonder dat de Adviesgroep haar een aantal adviezen had meegegeven:

  • In sommige gevallen kan het stellen van een diagnose wel degelijk wenselijk en helpend zijn, ondanks de negatieve lading bij bijvoorbeeld autisme.
  • Autisme héb je en dat gaat niet over.
  • Een diagnose bij een tijdelijke aandoening of eentje die je hebt voor de rest van je leven is van belang bij het vinden van juiste hulp. Hiermee kun je dan zo goed mogelijk je leven het autisme inrichten.
  • Autisme komt nu niet vaker voor dan vroeger. Er is nu gelukkig meer erkenning en herkenning, waardoor mensen minder worden weggestopt als  probleemgeval.
  • Luister naar de Amsterdammer die om hulp komt vragen. Deze weet zelf héél goed wat de klachten zijn en wat dit voor zijn of haar dagelijks leven betekent. Dat werkt veel beter dan uit te gaan van ingewikkelde protocollen en boekenwijsheden. 
  • Ouders willen dat hulp- en zorgverleners hen betrekken bij het vinden van de (juiste) zorg van hun kinderen. Sluit hen niet buiten!
  • Laat ouders en kinderen niet onnodig op een wachtlijst staan, zonder te weten wat hen wanneer te wachten staat. Biedt hen zo nodig een tijdelijke oplossing ter ondersteuning. Wees flexibel en beweeg mee met hen mee.

 

De Adviesgroep kijkt na dit goede gesprek met de wethouder uit naar de volgende versie van de 'Visiebrief Jeugd' en natuurlijk naar een volgend gesprek.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel