Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

6 september 2016

Wijkzorg: te weinig doorverwijzingen naar specialistische hulp

In juli sprak onze werkgroep Kwaliteit van Zorg met de gemeente Amsterdam over de Monitor Wijkzorg 2015. We zien verbetering in de samenwerking tussen de verschillende organisaties in de wijkzorg. Wel hebben we onze ongerustheid uitgesproken over het onvoldoende doorverwijzen door de wijkzorg naar meer gespecialiseerde zorgverleners.

Bij gespecialiseerde zorgverleners gaat het bijvoorbeeld om een diabetesverpleegkundige, geriater, psycholoog of verpleegkundige op het gebied van incontinentie. De terughoudendheid in doorverwijzen is niet altijd in het voordeel van de cliënt, die soms echt deze hulp nodig heeft.

Ook krijgen we signalen over de gebrekkige aansluiting van huisartsen op de wijkzorg. Het ontbreekt hen vaak aan tijd om deel te nemen aan de verschillende overleggen. Hierdoor weten ze niet altijd goed wat in de wijk speelt. 

Keukentafelgesprek voeren

We zien dat binnen de wijkzorg nog niet voldoende deskundigheid aanwezig is voor het voeren van een keukentafelgesprek. Cliënten krijgen alleen de juiste zorg als de zorg goed aansluit op de hulpvraag.

Tijdens het gesprek moet de nadruk daarom liggen op het verhelderen van de hulpvraag. Profesionals in de wijkzorg moeten daarom een brede kijk op de zorg hebben. Met de gemeente is afgesproken dat dit de komende tijd extra aandacht zal krijgen. 

Respijtzorg bij complexe aandoeningen

Tot slot hebben we gesproken over de inzet van vrijwilligers bij cliënten met een complexe zorgvraag. Wij vinden dat de mantelzorgers van deze cliënten meer ontlast moeten worden (respijtzorg).  

Als de mantelzorger er een paar dagen uit wil, moet de cliënt tijdelijk professionele ondersteuning krijgen. De zorg kan niet worden overgelaten aan vrijwilligers.

Zij mogen namelijk in tegenstelling tot de mantelzorger geen medische handelingen verrichten. Ook dit punt wordt meegenomen bij de doorontwikkeling van de wijkzorg.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herman Klein Tiessink via h.kleinti@clientenbelangamsterdam.nl

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel