29 oktober 2024
Wmo - indicaties voor onbepaalde tijd
Eerder deze maand heeft de Amsterdamse gemeenteraad een motie van de Volt-fractie aangenomen om indicaties voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor onbepaalde tijd af te geven aan mensen met een chronische (progressieve) ziekte. Hierdoor hoeven ze niet jaar in jaar uit aan te tonen dat ze bijvoorbeeld voor altijd in een rolstoel zitten.
Vanuit de gemeenteraad kwam de vraag wat wij vinden van beschikkingen voor onbepaalde tijd. Wij hebben altijd aangegeven dat we groot voorstander zijn van langdurige beschikkingen, het liefst voor 10 jaar.
Veranderingen in de zorgvraag
We zijn daarentegen géén voorstander voor het afgeven van beschikkingen voor onbepaalde tijd. Zowel de client als zorgaanbieder kunnen dan moeilijker inspelen op de mogelijke veranderingen in de zorgvraag. Zeker wanneer dat met spoed nodig is. Voor cliënten met een progressieve beperking is het heel reëel dat er na verloop tijd meer zorg nodig is.
We willen nogmaals benadrukken dat ook bij beschikkingen van langere duur - met name bij progressieve aandoeningen - gemeente en zorgaanbieders nog steeds vinger aan de pols moeten houden en snel moeten kunnen handelen wanneer de geleverde zorg niet meer voldoende is.
Goede zaak
Daarnaast benadrukken we dat we het een goede zaak vinden dat de gemeente bezig is met de inzet van een langere beschikkingsduur. Voor mensen met een levenslange dan wel progressieve beperking is het enorm belastend en tijdrovend om elk keer opnieuw aan te moeten tonen dat ze hulp nodig hebben en een nieuwe beschikking aan te vragen.
Wij vinden een beschikkingsduur van bijvoorbeeld 5 jaar al een stap in de goede richting. Wij zien zeker mogelijkheden om bij bepaalde stabiele aandoeningen en hulpvragen de beschikkingsduur voor Zorg in Natura en het Persoonsgebondenbudget (Pgb) nog verder te verlengen, naar bijvoorbeeld 10 jaar. Voor mensen met een progressieve aandoening zijn goede tussentijdse evaluatiemomenten nodig.