Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 maart 2019

Wonen met een beperking in Amsterdam: betere informatie nodig

De moeizame informatievoorziening over woonmogelijkheden voor mensen met een beperking: dat was een van de knelpunten die wij hebben ingebracht tijdens een gesprek met wethouder Ivens (Wonen en Openbare Ruimte). Ook deelden we onze zorgen over de voorspelde tekorten aan langdurige verpleegplekken.

 

Niet alleen cliënten, maar zelfs beroepskrachten kunnen hun weg nauwelijks vinden als het gaat over woningaanpassingen, rolstoelwoningen, regelingen, kosten en alternatieve woonvormen. Dit geldt zowel voor de sociale- als de vrije huursector.
 

Zorg en wonen te veel gescheiden

Elmy Everaert, onze beleidsmedewerker Wonen: “Amsterdammers hebben er last van dat zorg en wonen afzonderlijke beleidsterreinen zijn. En dat het ontbreekt aan duidelijke en goed vindbare informatie om belangrijke zaken voor je levenskwaliteit te kunnen regelen. De wethouder erkende volmondig het belang van duidelijke informatie en beloofde beterschap. Als voorbeeld van hoe het ook kan wezen, we hem op ‘Utrecht voor later’, hét woonplatform voor senioren in Utrecht.”

 

Oplossingen op komst

Zorgaanbieders voorspellen voor de komende jaren een tekort van 900 langdurige verpleegplekken. Ook ontbreekt het nu al aan wisselwoningen voor 200 bewoners van zorglocaties die verbouwd worden. Everaert: “Gelukkig blijkt de gemeente volop in gesprek te zijn met bestuurders van zorginstellingen over mogelijke oplossingen. Dit verraste ons positief. Want bij onze achterban was dit niet bekend. Blijkbaar delen bestuurders van zorglocaties dit soort informatie onvoldoende met de medezeggenschapsorganen.”

 

Budget per stadsdeel voor toegankelijkheid

De toegankelijkheid van de woonomgeving is belangrijk om goed te kunnen wonen. Everaert: “Het duurt vaak lang voordat urgente knelpunten in de openbare ruimte zijn opgelost. Zoals het ontbreken van een zebrapad of geleidelijnen voor blinden en slechtzienden. We hebben ervoor gepleit om elk stadsdeel een budget toe te kennen dat snel ingezet kan worden. De wethouder gaf aan ons advies in overweging te zullen nemen.”

 

We hebben nog meer zaken aangekaart, zoals het gebrek aan goed huisvestingsprojecten voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Hier kunt u al onze bespreekpunten lezen.

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel