Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

18 juni 2015

Ingesproken tegen schrappen zebra`s op fietspaden

Gisteravond hebben we ingesproken in de raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid tegen het plan van wethouder Litjens (Verkeer en Vervoer, VVD) om de zebrapaden over vrij liggende fietspaden op te heffen. Het gaat om de voetgangersoversteekplaatsen met een Verkeersregelinstallatie (VRI). Het voorstel lost het veiligheidsconflict tussen fietsers en voetgangers nauwelijks op, en belemmert juist de meest kwetsbare voetgangers ernstig in hun mobiliteit. Het voorstel leidt in onze ogen en die van een aantal aangesloten organisaties zeker niet tot een verbetering van de veiligheid.

Om het probleem op te lossen stellen wij een voor de hand liggend alternatief voor: Handhaaf de zebra van stoep tot stoep. Dat is voor alle verkeersdeelnemers duidelijk en consequent. En neem ook de voetgangersoversteek over het fietspad op in de verkeersregeling.

Dan kunnen voetgangers gewoon op het trottoir groen licht aanvragen en wachten tot ze groen krijgen. Het voorkomt dat fietsers plotseling moeten remmen voor een overstekende voetganger, waardoor het ook veiliger voor de fietser wordt.

Systeemfout

Het veel gehoorde argument “fietsers stoppen toch niet voor zebra’s” verwerpt Cliëntenbelang. Dat vooral bij drukke kruispunten sprake is van conflictsituaties is overduidelijk. Sterker nog: volgens ons zit er een ernstige systeemfout in de vormgeving van de kruispunten met een verkeersinstallatie en vrij liggende fietspaden.

Zowel fietsers als voetgangers zijn in de veronderstelling dat ze voorrang hebben. Fietsers die netjes gewacht hebben tot ze groen hebben, verwachten niet dat ze aan de overzijde van hun oversteek nog voorrang moeten geven aan voetgangers. Maar dat moeten ze wel: voetgangers steken de zebra over het vrij liggende fietspad over, dat niet mee-geregeld is in de verkeersinstallatie.

Door de zebra’s over het fietspad weg te halen, wordt voetgangers hun wettelijke veiligheidsbasis weggenomen. En worden voetgangers met een beperking bovendien ernstig in hun mobiliteit. Hoe moeten blinden weten wanneer ze veilig kunnen oversteken?

Mensen in een rolstoel zullen ook eindeloos moeten wachten en niet kunnen oversteken. En zij zullen deze onveilige plekken mijden en met een omweg naar hun plaats van bestemming moeten zien te komen. 

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel

Bart Weggeman

Bart Weggeman
Beleidsmedewerker Sociale en Fysieke Toegankelijkheid
T (020) 75 25 151
b.weggeman@clientenbelangamsterdam.nl
Linkedin Twitter

Klik hier om onze inspraak te lezen.