Platform Mantelzorg Amsterdam

Het Platform Mantelzorg Amsterdam behartigt de collectieve belangen van mantelzorgers in Amsterdam. Het platform is ondergebracht bij CliŽntenbelang Amsterdam.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is zorg en ondersteuning gegeven aan een naaste (partner, ouder, kind, vriend, buur, kennis) die chronisch ziek is en/of een beperking heeft. De mantelzorger geeft langdurig, intensief en onbetaald zorg en ondersteuning aan iemand met zie hij/zij een persoonlijke band heeft.

Mantelzorg in Amsterdam

Uit de Amsterdamse Gezondheidsmonitor 2012 blijkt dat er in Amsterdam 55.000 mantelzorgers zijn. Zij verzorgen vooral familieleden of kennissen buiten het huishouden (87%). 12% zorgt voor volwassenen binnen het huishouden, 5% voor kinderen jonger dan 18 jaar.

Vooral vrouwen en 45 t/m 74-jarigen verlenen mantelzorg. Twee op de tien mantelzorgers zijn zwaar belast of overbelast. Hoe meer uren men mantelzorg verleent of hoe groter de zorgen om een naaste, des te groter de ervaren belasting. Maar liefst 45% van de mantelzorgers die 16 uur of meer per week zorg geven, voelt zich zwaar of overbelast.  

Wat doet het platform?

Het Platform Mantelzorg Amsterdam is de stem van de mantelzorgers in Amsterdam. Wij overleggen met de gemeente over wat er volgens ons in Amsterdam voor mantelzorgers moet gebeuren. We streven naar meer waardering en erkenning voor het werk van mantelzorg en goede ondersteuning van mantelzorgers.

Uw mening telt!

Het PMA is geïnteresseerd in zaken waar u als mantelzorger tegenaan loopt. Schroomt u dus niet om zaken aan de kaak te stellen: alleen dan komt er aandacht voor uw probleem en kunnen de juiste mensen voor u aan de slag.  

Heeft u hulp of advies nodig? Kijkt u dan voor meer informatie op de website van Markant of de gemeente Amsterdam.

Hartelijk dank voor uw reactie. Deze is in goede orde ontvangen. Indien uw reactie voldoet aan onze huisregels plaatsen wij uw reactie op onze website.
Reactie plaatsen

Jenny op 27-12-2016 om 06:18:
Het is jammer dat de "voordelen" van mantelzorgers buiten de regio van amsterdam niet bekend zijn. Ik ben mantelzorger van mijn gehandicapte zoon, en heb pas vorige week van een derde gehoord dat er een urgentie verklaring voor mantelzorgers van toepassing kan zijn. Alleen heb ik nu van de gemeente A'dam gehoord dat het tot je 55 ste jaar afgegeven word terwij de mantelzorgers veelal tussen de 45 en 75 jaar zijn. . Jammer, ik probeer al jaren om dichterbij mijn zoon te komen wonen en kom er dus nu pas achter (te laat). Op welk criterium word de leeftijdgrens bepaalt?

Karin van Wijngaarden op 25-10-2016 om 01:38:
Van cliŽntondersteuning wordt door de uitvoerenden een dienstverlening gemaakt, het is echter intensieve persoonlijke ondersteuning (dat enkel zo indien nodig vanzelfsprekend altijd afstemmen op de behoeften en wensen van de klant). CliŽntondersteuning is aldus geen dienstverlening maar hulpverlening net zoals mantelzorg dat veelal is.

Karin van Wijngaarden op 25-10-2016 om 12:37:
Ik ben van mening dat uw platform zich te beperkt opstelt. Ook als mensen die zorg behoeven geen naasten hebben die voor hen kan zorgen, moeten dezen hulp kunnen krijgen. Zorgvrijwilligers is een woorden dat wel gebruikt wordt. Ook is er in de WMO en in de WLZ al het recht op cliŽntondersteuning opgenomen. Deze ondersteuning zou zich in de vorm horen te ontwikkelen vooral als de hulp waar diegenen die geen mantelzorger hebben aanspraak op kunnen maken. Graag uw reactie op mijn betoogje, met vriendelijke groet Karin

Lilian op 30-04-2016 om 12:30:
de verwijzing naar de website van Markant doet het niet!

Max op 14-07-2015 om 12:48:
Ik ben mantelzorger in Amsterdam en deels voor een familielid elders in het land. Het is rennen en vliegen tussen daar en hier. Gezien de veranderingen in de sociale huurregelingen zou ik het fijn vinden te horen hoe andere mantelzorgers hier mee mee omgaan en waar ze tegen aan lopen en hoe ze het hebben opgelost.

Voorzitter van het PMA Angelien Horn.
will4517@planet.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Lees de folder van het PMA.