Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 april 2017

Wethouder moet Canta maatregel herzien

18 april jl. vond in de Raadscommissie Zorg een spoeddebat plaats over de inname van Canta’s door de gemeente Amsterdam. Na een heftig debat zegde de wethouder toe de maatregel aan te passen. De Canta’s worden voorlopig nog niet ingenomen. Echt duidelijkheid komt er als de gemeenteraad op 10 mei hopelijk besluit deze strenge beleidsregels niet toe te passen. We roepen iedereen die zijn of haar Canta moet inleveren op toch bezwaar in te dienen. En daarbij kunnen wij helpen.

 

De beleidsregels voor het toekennen van een Canta (een gesloten buitenwagen) zijn in 2010 aangescherpt. Dit jaar beoordeelt de gemeente mensen die al lang een Canta gebruiken voor het eerst volgens deze strengere regels. Nu voelen velen van hen het effect van deze aanscherping.

 

Onrechtvaardig

Net als wij vinden veel Amsterdammers de maatregel onrechtvaardig. Mensen verliezen zo een groot deel van hun zelfstandigheid. We stuurden daarom een stevig pleidooi aan de leden van de raadscommissie.

 

Forse kritiek van gemeenteraadsleden

De raadsleden maakten goed gebruik van onze argumenten. Onbegrijpelijk vonden ze dat mensen hun vervoersmiddel kwijtraken, terwijl hun gezondheid niet verbeterd is, en zelfs soms verslechterd. Toch vindt wethouder Zorg Van der Burg dat zij hun Canta nu niet meer nodig hebben, en dat ze het Aanvullend Openbaar Vervoer of een scootmobiel moeten gebruiken. Een redenering die niet houdbaar bleek. 

 

Steun van insprekers

Ook de persoonlijke verhalen van acht insprekers maakten veel indruk. Emmy Muller sprak in uit solidariteit met de Canta-gebruikers. Zelf gebruikt ze al jaren een scootmobiel: “Op de scootmobiel worden je handen en benen nat. En natte handen en benen worden koude handen en benen. En het AOV is in 2017 nog net zo omslachtig, tijdrovend, vermoeidend en vrijheidbeperkend  als vóór 2010.”

 

Medische beoordeling niet zorgvuldig

Ook de manier waarop de indicatieartsen de herbeoordelingen uitvoeren, stond tijdens het debat ter discussie. Cliënten vertelden dat ze geen zorgvuldige medische beoordeling hebben gehad. De wethouder hield vol dat de indicatieadviseurs zorgvuldig te werk gaan.

 

Raadscommissie doet voorstel

Na twee uur debatteren kon de wethouder niet anders dan instemmen met een aanpassing van de maatregel. Daarvoor moet de raadscommissie zelf met een een motie komen. Wij adviseren de commissie daarover. Inmiddels is die tekst al in de maak. We hopen dat de aanpassing ertoe zal leiden, dat de 80 mensen die hun Canta zouden moeten inleveren, deze toch kunnen houden. En dat voortaan het collectief vervoer niet meer als alternatief gepresenteerd wordt om te reizen over korte afstanden.

 

Toch bezwaar indienen

Ondanks de verwachting dat de maatregel zal veranderen, raden we mensen aan om toch in bezwaar te gaan tegen een negatieve herbeoordeling. Onze cliëntondersteuners en jurist zijn al bezig met diverse bezwaarschriften.  Na bezwaar volgt ‘aanvullend onderzoek’. Ook dan kan een cliëntondersteuner met u meegaan naar de indicatiearts, zodat u er niet alleen voor staat.

 

Hebt u bericht gekregen dat uw Canta wordt ingenomen? Mailt u ons dan via steunpunt@clientenbelangamsterdam.nl of bel naar (020) 57 77 999.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fatima Ouariachi (beleidsmedewerker Wmo) op f.ouariachi@clientenbelangamsterdam.nl

 

Deel dit artikel