14 september 2019

Aanvraag traplift naar 3e etage eindelijk gelukt

Onvermoeibaar strijden de zeventigers meneer en mevrouw De Jong om een traplift naar hun appartement op driehoog, waar ze al veertig jaar wonen. Gezondheidsklachten beperken hun mobiliteit, isolement ligt op de loer. Drie jaar en drie pogingen verder lukt het ze. Met de hulp van hun netwerk en onze cliëntondersteuners.

 

Het echtpaar De Jong blijkt een belangrijke voortrekkersrol vervuld te hebben. De gemeente kent inmiddels in deze appartementen uit de jaren 70 ook andere aanvragen toe voor trapliften tot 3 hoog. Mensen die in een gelijksoortige situatie zitten, raden we aan om contact op te nemen met onze onafhankelijke cliëntondersteuners via steunpunt@clientenbelangamsterdam.nl of op (020) 57 77 999 (op werkdagen van 10.00 - 16.00 uur).

 

Eerste aanvraag: ga maar verhuizen

Hoe het begon: in september 2016 doet het echtpaar de eerste aanvraag bij het Wmo-loket van de gemeente. Hun neef helpt hen daarbij, met grote inzet en vasthoudendheid. De gemeente kent echter maar één traplift per aanvraag toe. Een verhuiskostenvergoeding is het alternatief. Maar het echtpaar voelt er weinig voor om hun vertrouwde omgeving en hun buurtjes te verlaten. Bovendien: een andere woning zonder trappen is nauwelijks te vinden.

 

Tweede aanvraag strandt op kosten

Dan keren de mogelijkheden. Het gemeentelijk beleid rond trapliften is inmiddels gewijzigd: meerdere trapliften aanvragen is nu wel mogelijk (zie ook het artikel dat we hier eerder over schreven). Het echtpaar doet meteen een tweede aanvraag. Ditmaal strandt het op de hoge kosten. De gemeente kent de aanvraag alleen toe als het echtpaar zelf de kosten draagt voor de aanleg van een traplift tot de 1e etage, en een eigen bijdrage betaalt voor de aanleg tot de 3e etage. Het echtpaar kan dit niet betalen en er volgt een bezwaarprocedure. Juridische onderbouwing door een advocaat mag niet baten.

 

Derde aanvraag samen met benedenbuurvrouw

Inmiddels kampt de benedenbuurvrouw van tweehoog ook met gezondheidsklachten. In het najaar van 2018 doen ze gezamenlijk een aanvraag. Mevrouw De Jong hoort via een kennis dat de gemeente de mogelijkheid biedt voor kosteloze ondersteuning door onafhankelijke cliëntondersteuners. Daarom neemt ze contact met ons op. De derde aanvraag is inmiddels afgewezen, en onze cliëntondersteuner Mieke Zandee biedt aan de hoorzitting bij te wonen, zodat ze erop kan toezien dat mevrouw De Jong haar zegje kan doen.

 

Gemeente gaat overstag tijdens hoorzitting

Tijdens de hoorzitting raakt de gemeente er kennelijk van overtuigd dat de kosten van het aanleggen van vijf trapliften naar tweehoog en driehoog (6400 euro) te rechtvaardigen zijn. Mieke Zandee: “Er zijn verschillende partijen bezig met zo’n aanvraag, en het is nooit helemaal duidelijk wat precies de doorslag heeft gegeven bij de besluitvorming. We kunnen alleen zeggen dat zowel de neef van de familie als wij ons netwerk maximaal hebben ingezet, met een geweldig resultaat!”

 

Weer zelf boodschappen doen

In februari valt de toekenningsbrief op de mat. Beide aanvragers betalen een redelijke eigen bijdrage. In mei legt de gemeente de trapliften aan. Het echtpaar kan weer zelf boodschappen doen! Ze hebben meer energie en zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.

 

NB: De naam van het echtpaar is gefingeerd vanwege privacyredenen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel