Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

5 februari 2016

Commentaar op aanpassingen Wmo-regels

In november stelde de gemeente Amsterdam wijzigingen voor in de regels voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hier hebben wij schriftelijk op gereageerd. De gemeente neemt enkele punten van ons over, maar houdt helaas op andere punten vast aan de wijzigingen.

 

De gemeente heeft voor 2016 de zogenaamde ‘Nadere regels voor de Wmo’ aangepast. Deze regels zijn een uitwerking van de Wmo-verordening, waarin staat welke voorzieningen de gemeente inwoners biedt en onder welke voorwaarden.

 

Hulp bij Huishouden te weinig maatwerk

We vinden dat de regels niet duidelijk genoeg maken dat Hulp bij het Huishouden echt maatwerk moet zijn.

Uit het voorstel van de gemeente: 'Voor een een- of tweepersoonshuishouden is het uitgangspunt dat bovenstaande (werkzaamheden) eens per twee weken worden uitgevoerd. Aan de hand van de persoonlijke situatie wordt bepaald wat daadwerkelijk gedaan moet worden.’

We vinden het niet wenselijk dat dit uitgangspunt zo wordt opgenomen, want het maakt het voor aanbieders aannemelijk dat zij ‘eens per twee weken’ als standaard kunnen hanteren. Toch houdt de gemeente hieraan vast, met als toelichting dat als in het gesprek blijkt dat meer hulp nodig is, zij deze dan ook zal bieden.

De gemeente betrekt onze reactie wel bij de uitwerking van de moties over Hulp bij het Huishouden die de gemeenteraad onlangs heeft aangenomen. Die moties geven opdracht om een ‘schoon en leefbaar’ huis inhoudelijk nader uit te werken. Het moet duidelijk zijn dat de aanbieder de eindverantwoordelijkheid draagt, ook als het netwerk meehelpt.

 

Ondersteuning mantelzorgers moet ook preventief

Het mantelzorgbeleid vinden we nog teveel gericht op 'pas ingrijpen bij dreigende overbelasting’. Dat vinden we onvoldoende. Het is ook nodig dat mantelzorgers duurzaam worden ondersteund, vóórdat problemen ontstaan. Zodat zij hun zorgtaken op een gezonde, verantwoorde wijze kunnen blijven vervullen. Soms is het algemene aanbod van ondersteuning daar niet genoeg op ingesteld.

 

De gemeente heeft aangegeven dat zij dit aandachtspunt zal opnemen in de afspraken over de basisvoorzieningen, waar de bestuurscommissies in de stadsdelen verantwoordelijk voor zijn. Onder de basisvoorzieningen valt ook de ondersteuning van mantelzorgers. Deze stedelijke afspraken worden in maart opnieuw voor de komende twee jaar vastgesteld.

 

Belangenverstrengeling Pgb voorkomen

De gemeente wil bij de toekenning van een persoonsgebonden budget (Pgb) belangenverstrengeling tegengaan. Daarom mag de zorgverlener niet dezelfde persoon zijn als degene die een Pgb-aanvraagt en beheert. Wij zijn het ermee eens dat kwetsbare cliënten beschermd moeten worden tegen misbruik door derden. Deze inperking kan ongewenste gevolgen hebben.

 

Soms is het voor mensen met een klein netwerk onvermijdelijk dat degene die zorg verleent, ook degene is die financiën beheert. Wij vinden dat ook zij aanspraak moeten kunnen maken op een Pgb. Hun belang is daarmee immers gediend. De gemeente stelt in haar reactie dat zij de regel toch zal doorvoeren, maar dat in zulke situaties  wel toestemming kan geven voor een Pgb.  

 

Geen kortdurend verblijf in eigen woning

We hebben ervoor gepleit om kortdurend verblijf op het eigen adres in sommige situaties mogelijk te maken. Soms is het voor iemand te ontregelend om tijdelijk naar een ander adres te moeten. En de mantelzorger kan er bij gebaat zijn om zelf een paar dagen ergens anders tot rust te komen. De gemeente wil deze flexibiliteit echter niet bieden.

 

Andere aanpassingen

We hebben ook gereageerd op aanpassingen in de dagbesteding, de tegemoetkoming voor meerkosten, het onderhoud en de reparatie van een eigen scootmobiel en het parkeren met een gehandicaptenkaart. Dit kunt u hier nalezen en klik hier voor de reactie van de gemeente. terug naar het nieuws overzicht »

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fatima Ouariachi

(beleidsmedewerker Wet maatschappelijke ondersteuning) op 06 13 76 41 40 of via

f.ouariachi@clientenbelangamsterdam.nl

icoon30-medewerker-linkedin.png

Deel dit artikel