Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 oktober 2018

Dag van de Participatie groot succes

De allereerste Dag van de Participatie op 9 oktober trok zo’n 150 bezoekers. De belangstelling was zo groot, dat er zelfs een wachtlijst was. Het toegankelijke programma trok een zeer divers publiek: van ervaringsdeskundigen tot onderzoekers, beleidsmedewerkers en fondsenwervers. Het mooie weer en de evenementenlocatie aan het IJ zorgden voor een ontspannen sfeer.

 

De Dag van de Participatie was een initiatief van het Centrum voor Cliëntervaringen (CvC), dat nu 2 jaar bestaat en waarvan Cliëntenbelang Amsterdam één van de officiële partners is. De opzet van de organisatie was om deze dag participatief (deelnemend) in te steken. In de uitnodiging was dan ook de vraag opgenomen ‘Wat neem jij mee vandaag?'

 

Anders dan anders

Onderzoeker bij het CvC Pauline Willems zat in het organisatiecomité: “Het programma was anders dan anders. We hebben er bewust voor gekozen om de zintuigen te prikkelen tijdens de dag. Zo waren er verschillende kunstvoorstellingen om ‘participatie’ te voelen, beleven en mee te maken. Kunst schept ruimte om onbewuste kennis bloot te leggen en hierover in gesprek te gaan. Hierdoor waren de gesprekken op de dag ook anders dan anders.”

 

Diverse workshops

De workshops waren net zo divers als het publiek; van ‘participatie en labels’ tot ‘versterking van zeggenschap’.

Tineke Abma (Centrum voor Cliëntervaringen) leidde een workshop over de vele mogelijkheden van Participatief Actieonderzoek. Annemiek Scheijde, coördinator van ons project Life Coach, leidde de workshop ‘Participatie in de praktijk’. Ze vroeg de deelnemers om zich een situatie voor te stellen, waarin ze niet konden participeren. Bijvoorbeeld omdat ze door een blessure thuis kwamen te zitten. Wat hadden zij op dat moment nodig? 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

Bekijk het overzicht van de goede voorbeelden die door de deelnemers gedeeld zijn.


Of kijk naar dit korte filmpje met een terugblik.