Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 januari 2021

Dit jaar nog geen bezuinigingen op AOV

Door de coronacrisis is het aantal ritten met het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) zodanig afgenomen, dat de gemeente dit jaar geen financieel tekort verwacht. De in september aangekondigde bezuinigingen op het AOV gaan daarom voorlopig niet door. Ondertussen werkt de gemeente nog steeds aan de 'Toekomstvisie sociaal' vervoer. Wij denken hierover mee.

 

Dat de gemeente na de coronacrisis op het AOV zal bezuinigen, staat vast. Het systeem is nu namelijk te duur. Ondertussen blijven we aandacht vragen voor het meer toegankelijk maken van het reguliere Openbaar Vervoer. Onder andere door het nieuwe lijnennet is het lastig om bepaalde plekken te bereiken

 

Met het nieuwe lijnennet werden bus- en tramlijnen verlegd en haltes opgeheven. Sneller rijden, maar wel vaker overstappen en verder lopen naar de halte. Het gevolg is dat mensen ‘vluchten’ naar het AOV.

 

Kantelpunt

Bart Weggeman, onze beleidsmedewerker Toegankelijkheid: “Tot 2019 is er in de regio Amsterdam voornamelijk aandacht geweest voor de doelgroepen forenzen en toeristen. Inmiddels lijkt er een kantelpunt te zijn. Zo heeft de Vervoerregio Amsterdam recent 40 miljoen vrijgemaakt om de komende 5 jaar te investeren in toegankelijk OV. "

"De Vervoerregio Amsterdam is volgens mij op dit moment de enige Vervoerregio die een beleidskader én een uitvoeringsprogramma 'Inclusieve Mobiliteit' heeft vastgesteld. Ik ben blij met deze aandacht. Het wordt tijd dat er ook rekening gehouden wordt met de vervoersbehoeften van mensen met beperkingen en ouderen.”

 

Betere verbinding OV en AOV

Eén van de doelen in het uitvoeringsprogramma 'Inclusieve Mobiliteit' is een betere verbinding tussen het openbaar vervoer en het doelgroepenvervoer. Nu moet iemand kiezen tussen een rit helemaal met het OV of van deur tot deur volledig met het AOV. Je zou ook een deel van de reis met het AOV en een deel met de metro kunnen maken, zoals dat buiten de regio Amsterdam al kan met 'Valys begeleid'. 

Bart1web.jpgMeer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Weggeman (beleidsmedewerker Toegankelijkheid en Mobiliteit) op (020) 75 25 151 of viab.weggeman@clientenbelangamsterdam.nl

icoon30-medewerker-linkedin.png icoon30-medewerker-twitter.png

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 


Meer achtergrond

September vorig jaar bracht de gemeente opeens forse bezuinigingsvoorstellen naar buiten. Hiertegen hebben wij geprotesteerd. Lees het artikel 'Eerst OV verbeteren, dan pas bezuinigen op aanvullend OV'.

 

Eind 2019 hebben we de ervaringen van een groep mensen met het nieuwe lijnennet van het OV gebundeld in het ‘ZwartWitboek Openbaar Vervoer Amsterdam’ en destijds aangeboden aan de leden van de Vervoerregio Amsterdam