25 augustus 2020

Dolgelukkig met traplift naar 4 hoog

Wat onze inspanningen opleveren is vooral direct zichtbaar bij de individuele cliëntondersteuners. Zij helpen mensen met vragen over onder meer zorg, (beschermd) wonen, aangepast vervoer en meedoen in de maatschappij. Net zoveel inspanning leveren onze beleidsmedewerkers. Zij doen dat vaak volhardend en achter de schermen. Zij maken verschil door bij de gemeente en organisaties te pleiten voor verbeteringen op allerlei terreinen, bijvoorbeeld in de zorg, dagactiviteiten, wonen en toegankelijkheid. Om er zo voor te zorgen dat dingen beter geregeld worden. Wanneer iemand ons bedankt voor onze inzet, levert dat veel voldoening op.  

 

Nelia is zo iemand. Dolblij is ze dat er een traplift tot 4 hoog via het Wmo-loket van de gemeente Amsterdam is geregeld: “We hadden nooit gedacht dat er eentje hoger dan de 2e verdieping zou komen. Jullie inzet moest daar iets mee te maken hebben. Ik vond namelijk een artikel op jullie website, waarin ik las hoe jullie hebben gestreden voor verandering van de regels en een vergoeding van meerdere trapliften.” 

 

Niet meer naar buiten

Nelia is zelf 65 jaar en woont in een appartementencomplex op de Rapenburgstraat. Ze woont daar met 10 andere, met name oudere bewoners. Haar buurvrouw van 66 jaar heeft diabetes en andere lichamelijke klachten en woont op de 4e verdieping.

 

“Ze kwam op een gegeven moment niet meer buiten, want dan kwam ze de trap niet meer op. Dat is natuurlijk geen doen om zo opgesloten te zitten. Op 2 hoog woont iemand van in de 70 die ook moeite heeft met de trap. Ikzelf woon op de derde en mij gaat het ook niet makkelijk af, zeker niet met zware tassen.

 

We hebben alle 4 een aanvraag voor een traplift gedaan bij het Wmo-loket. Mijn aanvraag werd afgewezen, want ik ‘liep nog te vlot de trap op en af zonder de leuningen aan te raken’. Maar de andere 3 kregen 'm toegewezen! Op grond van de andere indicaties is er een traplift gekomen. We dachten eerst dat het nooit zou lukken om een traplift tot 4 hoog te krijgen. Omdat de bewoners op verdieping 1, 2 en 4 een indicatie kregen, kreeg ook mijn verdieping een lift.”


Traplift 3e en 4e verdieping mogelijk

 “Er zijn maar heel weinig mensen die weten dat het nu mogelijk is om een traplift hoger dan de 2e verdieping te krijgen. Ik hoop dat dat hiermee weer wat aandacht krijgt. Veel mensen hebben geen idee wat zo iets eenvoudigs als een lift kan betekenen als je op de 3e of 4e verdieping woont. Dat je niet hoeft te verhuizen en weer lekker naar buiten kunt!

 

Mijn buurvrouw op de 4e is dolgelukkig. Ze kan blijven wonen in haar vertrouwde buurt en weer naar haar volkstuin toe. En haar moeder die heel slecht ter been is, kan haar nu bezoeken. Dat was 2 jaar lang niet mogelijk. Ook de andere 2 bewoners zijn weer veel vrijer, inclusief ikzelf. Geweldig, toch?”

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Aangepast beleid trapliften

In 2017 ontvingen we veel meldingen van cliënten die meerdere trapliften nodig hadden, maar die van de gemeente niet kregen. Namens verschillende cliënten hebben we bezwaar aangetekend tegen de afwijzing van hun aanvraag. Toen dat niet hielp, hebben we contact opgenomen met diverse gemeenteraadsleden. Lees heit hele artikel 'Gemeente vergoedt vanaf 1 januari 2018 meerdere trapliften' (24 november 2017)