27 september 2019

Een Amsterdam waarin iedereen kan meedoen

Zes stadsgesprekken hebben de gemeente Amsterdam en Cliëntenbelang Amsterdam gepland om te achterhalen wat Amsterdammers met een beperking belangrijk vinden om mee te kunnen doen. Onze vrijwilliger Arwen Schoppen hielp mee met de voorbereidingen, zoals het maken van een digitale vragenlijst.

 

Arwen Schoppen foto Lin Woldendorp.jpg“Het was een hele klus om de vragenlijst zo te maken dat iedereen zich erin kon herkennen”, zegt Arwen. Ze heeft een visuele beperking en doet vrijwilligerswerk. “Ik vind het fijn om te kunnen meedenken. De vragenlijst is in belangrijke mate gerealiseerd door een werkgroep van ervaringsdeskundigen binnen Cliëntenbelang Amsterdam. Daarnaast hebben we gesprekken gevoerd met allerlei organisaties, zoals Iederin, LHBT-ers, patiëntenverenigingen, werkbedrijven en opleidingsinstellingen. Ik ben tevreden over hoe de vragenlijst uiteindelijk geworden is.”

 

Inclusieagenda

Alle gemeenten moeten vanwege het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking een zogeheten Lokale Incusie Agenda opstellen en daarbij belangenbehartigers en mensen met een beperking betrekken. Als Cliëntenbelang Amsterdam hebben we in 2017 een voorzet gegeven door het ‘Manifest voor een Inclusief Amsterdam’ op te stellen. De stadsgesprekken zijn bedoeld om – naast ons Manifest – verhalen en ervaringen op te halen voor een inclusieagenda. In deze agenda neemt de gemeente maatregelen op die zij zal nemen. 

 

1 op 1 mensen interviewen

Arwen helpt mee om deelnemers te interviewen tijdens de stadsgesprekken. “De interviews zijn 1 op 1. Samen vullen we de vragenlijst in. We vragen door en noteren persoonlijke verhalen. Zoals verwacht gaan veel wensen over de toegankelijkheid van de openbare ruimte.” Arwen kreeg de indruk dat de deelnemers tevreden waren over hoe het ging, en over de goede sfeer. “Dat smaakt naar meer!”

 

Artikel in Het Parool

Na de bijeenkomst op 24 september is Arwen zelf door Het Parool geïnterviewd. Klik hier om het artikel 'Elke straat is een hindernisbaan'te lezen. De foto bij ons artikel is gemaakt door Lin Woldendorp en is afkomstig uit Het Parool.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

Kom ook naar de sadsgesprekken!

We nodigen u uit om naar één van de bijeenkomsten in de stadsdelen te komen. De volgende stadsgesprekken zijn op 1, 15, 22 en 29 oktober. Op 12 november is de slotbijeenkomst waar de resultaten gepresenteerd worden. Deelname is gratis, aanmelden is wel nodig. Kunt u niet naar de stadsgesprekken? Vult u dan alstublieft de vragenlijst online in!