26 juli 2019

Gastlessen cliënten in lesprogramma zorgstudies

Afgelopen jaar hebben ervaringsdeskundige cliënten op diverse onderwijsinstellingen gastlessen gegeven aan studenten die straks in de zorg werken. Studenten en docenten zijn enthousiast. Als het ons ligt wordt het project 'Cliënt voor de klas' straks beleid: elke zorgstudent moet de belevingswereld van cliënten leren kennen! 

 

De zorgbehoefte is veranderd, mensen willen zelf kunnen bepalen welke zorg ze krijgen. Dat betekent dat wijkverpleegkundigen andere cliënten hebben dan een jaar of 10 geleden. Daarom ontwikkelt de projectorganisatie Fieldlabs nieuwe leervormen voor mensen die willen werken in de wijk en zorgtechnologie, in samenwerking met onder andere Cliëntenbelang Amsterdam. Onze beleidsmedewerker Zorg Herman Klein Tiessing is bij het project betrokken en is voor de laatste nieuwsbrief van Fieldlabs hierover geïnterviewd. 

 

Lange adem

Herman: “Op dit moment zijn we nog afhankelijk van goedwillende docenten. Als die vertrekken, moeten we weer van voren af aan beginnen. Daarom zou ervaringsdeskundigheid een vast onderdeel moeten worden van het lesprogramma. We merken dat ze de opleidingen wel willen veranderen, maar daarvoor hebben we  een lange adem nodig. Vooralsnog werken we hard aan het bekendmaken van het project 'Cliënt voor de klas. Docenten en studenten die hebben ervaren hoe waardevol het cliëntenperspectief is, zijn onze beste ambassadeurs.”

 

Ook leren van ervaringsdeskundigen

Bent u docent of praktijkbegeleider in de zorg? Of kent u iemand die dat is? Nodigt u dan eens een van onze ervaringsdeskundigen uit voor een gastles. U kunt hiervoor contact opnemen met Herman Klein Tiessink op
06 - 22 64 04 20 of via h.kleinti@clientenbelangamsterdam.nl.

 

Lees ook een eerder artikel over Cliënt in de klas.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

Wat is Fieldlabs?

Fieldlabs richt zich op leren en ontmoeten in de sector Zorg en Welzijn. De organisatie brengt onderwijs en zorg nader tot elkaar, waardoor de inhoud van de opleiding beter aansluit bij wat nodig is in de zorgpraktijk. Studenten, docenten, cliënten en zorgprofessionals ontmoeten elkaar in een Fieldlab, waar ze met en van elkaar leren. Je vindt Fieldlabs in de wijken Buitenveldert en Slotervaart in Amsterdam en in Almere.