Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

21 december 2021

Meer aandacht voor sport en bewegen voor mensen met beperking

Op 10 december jl. hebben we een gesprek gehad met wethouder Kukenheim Zorg, Jeugd(zorg) en Sport. Voor het gesprek stond sport en bewegen voor mensen met een beperking op de agenda. We hebben uitgelegd wat het verschil is tussen het gewone sportaanbod en het sportaanbod voor mensen met een beperking. Na afloop van het gesprek zegde de wethouder financiële steun toe.

 

Ook kregen we de toezegging dat Revalideerthuis een startsubsidie ontvangt, zodat de sportactiviteiten in Reade het komende jaar kunnen doorgaan. Ook is er geld ter beschikking gesteld om minima die sporten bij Reade te compenseren voor contributieverhoging. Sporters bij Reade die toch liever ergens anders willen sporten, krijgen begeleiding van het gemeentelijk Sportloket.

 

Sporten vaak te prestatiegericht

De wethouder vindt dat er best veel aanbod is voor sporters met een beperking. Daar zijn wij het niet helemaal mee eens, omdat er niet altijd wordt voldaan aan de randvoorwaarden die sporten met een beperking met zich meebrengt. 

Sporten is vaak prestatiegericht.

 

Je wordt gestimuleerd om steeds meer te bereiken. Terwijl bewegen voor mensen met een beperking draait om een bepaald niveau te behouden, ondanks hun beperking. Daarnaast voelen ze zich vaak de ene dag beter dan de andere. Soms moeten ze dus juist afgeremd worden, zodat ze niet over hun grenzen heen gaan. 

 

Sociale en fysieke toegankelijkheid

We hebben het ook gehad over de sociale en fysieke toegankelijkheid. Het gebouw waar het sporten plaatsvindt, moet goed bereikbaar zijn. En je moet er ook kunnen binnenkomen als je minder mobiel bent. Daarnaast is het ook fijn als je mensen je niet aanstaren als je anders bent dan anderen. Je moet je thuis kunnen voelen.

 

Vitaal en gezond

Het onderwerp ‘sport en bewegen voor mensen met een beperking’ ontbrak in het gemeentelijke beleidsprogramma ‘Amsterdam Vitaal en gezond’. Dit is nu toegevoegd. In dit programma ligt de nadruk op het voorkomen dat mensen ziek worden -of achteruitgaan- door een gezonde leefstijl aan te moedigen. 

 

Het Centrum voor Clientervaringen (CVC) is inmiddels begonnen met een onderzoek naar de behoeften van mensen met een beperking die (meer) willen bewegen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel