Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 juli 2023

Meer geld en snelheid nodig voor aanpak wachtlijsten Hbh

Het nieuwe gemeentelijk actieplan 'Aanpak wachtlijsten Hulp bij huishouden' is 12 juli jl. besproken in de raadscommissie Onderwijs, Zorg en Armoedebestrijding. Tijdens de vergadering hebben we ingesproken en de raadsleden op het hart gedrukt om meer geld beschikbaar te stellen en meer snelheid te maken om de grote problemen rond huishoudelijke zorg aan te pakken.

 

Wij hebben de gemeenteraad en de wethouder Zorg Scholtes opgeroepen om de budgetplafonds te schrappen, omdat deze echt remmend werken op het werven van nieuw personeel. We hebben gevraagd om daadkrachtig te investeren in het behoud en de werving van nieuw personeel, net zoals de gemeente voor het onderwijspersoneel probeert te doen.

 

Tijdelijke noodmaatregelen

En tot slot hebben wij gepleit om met spoed tijdelijke noodmaatregelen te nemen, zoals de inzet van extern personeel, een vrij te besteden strippenkaart en versoepeling van de regels voor het Persoonesgebondenbudget (Pgb). De wachtlijsten zijn niet van de ene op de andere dag op te lossen. Dan is het des te belangrijker dat mensen op de wachtlijst tijdelijk andere hulp en ondersteuning krijgen.

 

De raadsleden hebben uitgebreid met de wethouder gesproken over het actieplan. De meeste partijen zijn blij dat er nu een plan van aanpak ligt om de wachtlijsten aan te pakken. En wij zijn blij dat GroenLinks, PvdA en de SP de wethouder hebben opgeroepen om meer snelheid te maken met de uitvoering van het plan en veel actiever in te zetten op de werving van personeel. 

 

Erkenning zorgplicht

Er is een voorstel gedaan om na de zomer te starten met een grote schoonmaakbeurt bij alle mensen op de wachtlijst. Dat is natuurlijk niet genoeg. Maar we vinden het een goede zaak dat de gemeente erkent dat ze een zorgplicht heeft en kijkt hoe het met de mensen gaat, wat ze nodig hebben en of er met spoed huishoudelijke zorg nodig is.

 

Hoewel dit actieplan niet voldoende is om de wachtlijsten aan te pakken, zijn we blij met de aandacht die er nu voor deze problematiek is. Wij blijven ons inzetten voor de kwetsbare Amsterdammers die huishoudelijke zorg nodig hebben. 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Lees onze inspraakreactie 'Actieplan Hbh' (12 juli 2023)