29 oktober 2019

Met jongeren praten over mentale gezondheid

Op World Mental Health Day (10 oktober) waren we te gast op de Hogeschool van Amsterdam om met studenten te praten over mentale gezondheid. Eenzaamheid, somberheid en angst waren hen niet onbekend.

 

Projectleider Barbera Olthof: “Het bleek veel makkelijker om over psychische gezondheid in gesprek te gaan dan we hadden verwacht. Voor alle studenten bleek het een thema, van de studierichtingen pedagogiek en SPH, tot ICT en Rechten. Ze noemden vooral stress, angst en paniek, maar ook somberheid en eenzaamheid.”

 

Goede vriend of familie

Vrijwel iedereen gaf aan hoe belangrijk het is om een goede vriend of familielid in vertrouwen te kunnen nemen, als je je niet goed voelt. De meeste studenten bleken wel iemand in hun directe omgeving te hebben, bij wie ze terecht kunnen. Maar wat als je dat niet hebt?

 

Sociale media

Ook opvallend was het gebruik van sociale media. Een aantal studenten gaf aan op Youtube liever niet meer te kijken naar ‘influencers’ (opinieleiders) die de nadruk leggen op fit, succesvol en vrolijk zijn. Dat is niet realistisch. Liever kijken zij naar vloggers (makers van korte filmpjes) die open zijn over moeilijkheden en hoe zij daarmee omgaan.

 

Voorkeur voor één-op-één-contact

Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om open te zijn over de eigen psychische gezondheid. De studenten geven de voorkeur aan één-op-één-contact. In groepsverband je eigen worstelingen bespreken is toch een hogere drempel, want je wilt liever niet dat de groep je als ‘zwak’ bestempelt.

 

Meedenken?

Verschillende partijen werken aan een 'Actieplan mentale gezondheid'. Ben je jong en wil je meedenken over het voorkomen van psychische problemen bij jongeren? Neem dan contact op met Barbera Olthof via b.olthof@clientenbelangamsterdam.nl.

 

(Bron artikel: thriveamsterdam)

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

Thrive Amsterdam

De activiteiten op World Health Day vonden plaats in het kader van het samenwerkingsverband Thrive Amsterdam. Thrive moedigt Amsterdammers, organisaties en initiatieven van harte aan om mentale gezondheid te bevorderen en zich in te zetten voor het voorkomen ervan. Lees ook het verslag van een Open Pizza Sessie over mentale gezondheid die op 16 oktober plaatsvond.

 

En ons artikel Amsterdam zet in op mentaal vitaal.