Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

4 juni 2020

Platform Mantelzorg Amsterdam in Contact

De voorzitter van het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) Jentiena Clement laat haar licht schijnen over de gevolgen van de coronacrisis voor het werk van het platform. En welke onderwerpen de agenda bepalen.

 

"Net heb ik nog even onze vorige nieuwsbrief bekeken. We hadden nog niet helemaal door hoe snel de wereld zou veranderen. Al direct werd duidelijk dat onze geplande bijeenkomsten niet konden doorgaan. In ieder geval niet tot aan de zomer. 'PMA on Tour' (het bezoeken van de stadsdelen) werd noodgedwongen 'PMA in Contact'.

 

We missen onze maandelijkse vergadering met de kerngroep en zijn nu aan het omschakelen naar het online vergaderen. Effectief, maar niet gezellig. Ook denken we nog na over hoe we onze grote achterbanbijeenkomst in het najaar kunnen vormgeven.

 

Veel creatieve ideeën zijn al langsgekomen. Mochten jullie ideeën hebben, dan horen we dat natuurlijk graag. Met de vorm kunnen we nog alle kanten op. Het onderwerp van de bijeenkomst is 'Mantelzorg van mensen met dementie'.

 

Gelukkig zijn we allen (weer) gezond, want één van onze leden heeft vorige maand het coronavirus opgelopen. Zo komt het opeens heel dichtbij. Wij gaan intussen door met het beïnvloeden van het beleid in Amsterdam als het gaat om de positie van de mantelzorgers. Wij houden contact met ambtenaren, mantelzorgconsulenten, maatschappelijke organisaties en nemen digitaal deel aan de wijkzorgtafels.


In onze vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen over de brief die wij samen met de Alliantie West aan de gemeente Amsterdam hebben gestuurd. Bij plannen voor de overgang naar de nieuwe buurtteams per 1 januari 2021 misten we de positie van de mantelzorgers. We hebben intussen begrepen dat gemeente daar aandacht voor heeft. 

 

We maken ons verder zorgen, omdat de geplande bezuinigingen op mantelzorg niet van de baan zijn. We gaan binnenkort in gesprek met de gemeente over de waardering van mantelzorgers en ook welke hulp noodzakelijk is en waar bijstelling nodig is.

 

Goede steun en respijtzorg zijn van groot belang voor de mantelzorgers. Zij vormen in feite de ruggengraat van de samenleving als het gaat om hulp en zorg aan naasten. De sociale basis kan alleen goed zijn in een samenleving, waarin de draagkracht en draaglast van mantelzorgers in balans zijn.

 

Het is belangrijk om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. Niet al het aanbod voor mantelzorgers is afgestemd op de vraag. En andersom is het belangrijk om steeds na te gaan welke mantelzorgers wat nodig hebben. 

 

De coronapandemie heeft meer dan ooit duidelijk gemaakt dat familie en naasten van levensbelang zijn voor mensen die hulp en zorg nodig hebben. Dat geldt niet alleen voor mensen die samen thuis wonen, maar ook voor de mantelzorgers van mensen die in een instelling of verpleeghuis wonen.

 

In de blog van Mickey Oudkerk Pool kunt u het verhaal lezen van een dochter die haar moeder niet mocht bezoeken in het verpleeghuis. Mantelzorgers zijn er elke de dag de hele dag mee bezig: ze zorgen voor, zorgen dat en maken zich zorgen om.

 

Tot slot willen wij u vragen om vooral signalen aan ons door te geven over wat u mist als mantelzorger. Wat u nodig hebt om het vol te houden. En waarmee wij de gemeentelijke overheid en politiek moeten beïnvloeden als het gaat om ondersteuning op alle levensgebieden. Ook ideeën over hoe we met u in contact kunnen blijven zijn welkom!

 

Met een hartelijke groet en blijf gezond,

 

Jentiena Clement
 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel