Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

20 maart 2013

Uitzending Radio Signaal 21 maart

Het is de Week van de Psychiatrie, met als thema `stigma`. In deze uitzending komen in Radio Signaal de volgende onderwerpen aan de orde: het psychose gevoeligheidssyndroom, het vinden en behouden van relatie met autisme en het Alzheimer programma van het Stedelijk Museum. Radio Signaal is een programma met informatie en discussie over gezondheid, welzijn en belangenbehartiging in Amsterdam en Diemen. Elke uitzending bestaat onder meer uit interviews, een column, nieuwsberichten en agendarubriek. Luister van 11.00 tot 12.00 uur via deze link. Of volg Radio Signaal via Twitter.  

 

Psychose gevoeligheidssyndroom

Michiel Appelman praat in de studio met Maarten Muis. Maarten is coördinator van de campagne van de vereniging Anoiksis, de patiëntenvereniging van en voor mensen met schizofrenie. Anoiksis wil af van het stempel schizofrenie en lanceert  de term ‘psychose gevoeligheidssyndroom’. Ook komt het boek van Maarten over stigma’s ‘Meer dan dat…’ aan de orde.

 

Vinden en behouden van relatie

Ferry de Vries en Debby de Jong  van Apartner vertellen in een telefonisch interview over hun relatiebureau voor mensen met een autisme spectrum stoornis. Zij worden begeleid in het vinden en behouden van een relatie. Doordat de coaches ervaren zijn in de omgang met mensen met een vorm van autisme en daarnaast extra getraind zijn op partnerrelaties, kan de begeleiding succesvol zijn. Apartner voert gesprekken met ervaringsdeskundigen, de hulpverlening, zoals psychologen en psychiaters, hulpinstellingen en de diverse betrokken verenigingen om de relatiebemiddeling en begeleiding te optimaliseren.

 

Kunst als medicijn

Vanaf april 2013 start het Stedelijk Museum Amsterdam, in samenwerking met het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Alzheimer programma. Speciaal programma voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. Het is geïnspireerd op het ‘Meet Me at MoMA’-programma van het Museum of Modern Art in New York. Stedelijk Museum over kunst als 'medicijn'. Stephanie Metsemakers, werkzaam bij de afdeling Educatie van het museum, komt hier over vertellen.

 

De column wordt gelezen door Olga de la Fontaine.

 

Deel dit artikel