Uw privacy Contact | Nieuwsbrief

| Deze website voorlezen met BrowseAloud Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

18 december 2018

Verlenging Pgb beter geregeld

In januari van dit jaar werden ongeveer 100 cliënten geconfronteerd met een flinke tegenvaller, omdat hun indicatie voor Hulp bij het huishouden (Hbh) stilzwijgend was verlopen. Hun Persoonsgebonden budget (Pgb) werd zonder pardon stopgezet, en zou pas weer worden toegekend nadat ze opnieuw een lange aanvraagprocedure hadden doorlopen. Wij hebben hierover aan de bel getrokken bij de gemeente. Gelukkig heeft de gemeente de procedure nu verbeterd. Ook kunnen indicaties nu worden afgegeven voor langer dan 1 jaar.

 

Begin dit jaar hebben we een cliënt die haar budget was kwijtgeraakt gevraagd om in te spreken bij een vergadering van de raadscommissie Zorg. Ze pleitte ervoor om mensen die langdurig ziek zijn niet te straffen en op te zadelen met een onzinnige procedure. Ze drong aan op verandering van de procedure, zodat mensen niet zonder zorg komen te zitten. Inmiddels heeft de gemeente met het Indicatieadviesbureau afgesproken dat mensen nu vóóraf te horen krijgen dat hun indicatie afloopt, zodat ze deze tijdig kunnen verlengen.

 

Langdurige zorgvraag? Langere indicaties! 

We hebben ons ook sterk gemaakt voor een langere indicatieduur voor mensen met een langdurige zorgvraag. Voor mensen met een Pgb gaf de gemeente indicaties van maximaal 1 jaar af. Voor mensen die al jarenlang gehandicapt zijn, is het belastend om jaarlijks opnieuw een herindicatie te moeten ondergaan.

 

Het is daarnaast geldverslindend om de procedure zo vaak te herhalen. Gelukkig heeft de gemeente dit ook ingezien, met wat aanmoediging van de raadscommissie. Indicaties kunnen nu voor 3 jaar afgegeven worden, als duidelijk is dat iemand een langdurige zorgvraag heeft. 

 

Meer informatie

Hebt u vragen of hulp nodig bij uw indicatie? Neemt u dan contact op met onze cliëntondersteuners via steunpunt@clientenbelangamsterdam.nl of belt u tijdens kantooruren naar (020)  57 77 976.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden