29 april 2020

Vrijwilliger Dini Glas kreeg een lintje!

Al dagen loopt Dini Glas rond met een grijns van oor tot oor. Haar huis is een bloemenzee. De reden? Op 24 april belde burgemeester Halsema haar met het bericht dat het Zijne Majesteit had behaagd om haar koninklijk te onderscheiden. Vrijwilliger Dini is al 14 jaar hèt gezicht achter de Psychiatrie Cafés. Dini: “Het is een uit de kluiten gelopen hobby; ik begeleid inmiddels elke week een ander Psychiatrie Café.” 

 

Dini Glas.jpgDini: “Mijn man zei die dag dat ik een telefoontje met een onbekend nummer per se moest opnemen, ook al zou ik middenin een video-bel-vergadering zitten. En inderdaad heb ik toch maar opgenomen, middenin een vergadering. Een bekende stem zei 'Je spreekt met Femke Halsema'. Ik dacht nog ‘in wat voor film zit ik?’
 

Ik ben ontzettend blij met de onderscheiding, vooral ook omdat het een geweldig compliment is van een aantal mensen die de moeite hebben genomen om mij voor te dragen.”

 

Van 1 naar 6 Cafés

De Psychiatrie Cafés zijn ergens rond 2004 gestart vanuit de organisatie APCP die later in Cliëntenbelang Amsterdam is opgegaan. In 2006 blies Toon van der Aa er nieuw leven in, en ging ook Dini meehelpen. “We zaten in De Boomsspijker aan de Rechtboomssloot, waar we nu nog steeds zitten. In de foyer onder het puntdak, daar is een gezellige ruimte met een barretje.

De laatste jaren hebben verschillende organisaties nieuwe Psychiatrie Cafés opgericht, omdat cliënten aangaven dat ze behoefte hadden aan een ontmoetingsplek. Inmiddels zijn er nu 6 Cafés, waarvan ik er 4 begeleid en mede-organiseer met andere vrijwilligers.”

 

Allemaal dezelfde diagnose

Dini studeerde psychologie, en heeft zelf ook de nodige ingewikkeldheden, zoals ze zelf zegt. Haar eerste baan was bij het APCP, waar ze in een warm bad terecht kwam. Het zelf hebben van ervaring in de zorg was daar een pluspunt.

Dini: “Ik hou niet van hokjesdenken. Eigenlijk hebben we allemaal dezelfde diagnose. Soms ben je uit balans, en moet je uitzoeken wat voor jou werkt om weer in balans te komen. Tijdens de Cafés kunnen we elkaar verrijken. Je realiseert je dat je niet de enige bent. Dat je toch een prettig leven kan hebben.”

 

Welkom zijn

Het organiseren doet Dini noodgedwongen niet meer alleen; dat zou te veel tijd kosten. Want naast haar vrijwilligerswerk heeft ze een baan als teamleider bij Scip, en doet ze daarnaast nog een studie. Er zijn gelukkig regelmatig bezoekers die aangeven te willen helpen met organiseren.

Dini wuift de loftuitingen over het bereiken van een moeilijke doelgroep weg: ”Ik heb een makkelijk product om te verkopen. Ik moet niks van ze, ik hoef ze niet te behandelen, ze zijn welkom.”

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Psychiatrie Café

Het Psychiatrie Café is een maandelijkse bijeenkomst in een buurthuis waarbij mensen bij elkaar komen die belangstelling hebben voor onderwerpen die met de geestelijke gezondheidszorg te maken hebben.

 

Er is elke keer een gastspreker, waarna er een groepsdiscussie is. Iedereen is welkom bij het Café. Naast (ex)cliënten, nemen ook geregeld naasten, hulpverleners, studenten of buurtbewoners deel.


Wilt u per mail het programma ontvangen van de verschillende Psychiatrie Cafés? Stuur dan een mail naar Dini@scipweb.nl.

 

Let op! De onderscheiding op de foto is erin gefotoshopt.