Nog te beluisteren

Op deze pagina vindt u informatie over de uitzendingen van de afgelopen 2 maanden. U kunt ze via de bijgevoegde link terugluisteren.

 

10 augustus

Anne Martien van der Does is sinds 2 jaar de gemeentelijke Kinderombudsman. Zij is lange tijd als kinderrechter in Amsterdam werkzaam geweest, en is nauw betrokken gebleven bij het jeugdwerk. De Kinderombudsman voert haar werkzaamheden uit op het kantoor van de Ombudsman Metropool Amsterdam. Amsterdam is na Den Haag en Rotterdam de derde gemeente met een eigen Kinderombudsman. Van der Does, zelf moeder van vijf kinderen, zet zich in om kinderen die klachten hebben en hun vertegenwoordigers te helpen. Ze vertelt hierover in de uitzending en over de haken en ogen over nieuwe Jeugdwet, waarbij de gemeente verantwoordelijk is voor het belang en de veiligheid van kinderen.

Luister naar de uitzending.

 

3 augustus

Frank Bonekamp is deze uitzending onze zomergast. Bonekamp is werkzaam bij Samen Sterk zonder Stigma als projectleider van Social Run, een jaarlijkse estafette- sponsorloop. De opbrengst gaat naar projecten en organisaties die zich inzetten om stigmatisering tegen te gaan en acceptatie te bevorderen. Dit jaar vindt de Social Run plaats van 22 - 24 september en eindigt op het Te Gek?! Festival op een terrein van het ministerie van Defensie in Soesterberg. Bonekamp heeft ADHD en vertelt over zijn ervaringen met stigmatisering, over de Social Run en het festival. Ook Barbera Olthof schuift aan. Zij is projectleider 'Samen Sterk zonder Stigma Amsterdam' bij Cliëntenbelang Amsterdam.

Luister naar de uitzending.

 

27 juli

Bernadette Zevenhuizen is te gast. Zij is een van de initiatiefnemers van het Ramses Shaffyhuis, een leefgemeenschap van oudere kunstenaars. Mensen die vanwege hun leeftijd, kwetsbare conditie en levensomstandigheden aangewezen zijn of dreigen te raken op aangepaste huisvesting, ondersteuning of zorg. Het biedt ze de mogelijkheid om hun passie voor de kunstbeoefening en cultuur te kunnen blijven beleven en uitoefenen. In het Ramses Shaffy Huis wonen naast oudere ook jonge kunstenaars (onder de 27 jaar). Oud en jong ontmoeten en inspireren elkaar en delen hun creativiteit. is ook betrokken bij het project Proud, dat aandacht besteed aan de vitaliteit van vrouwen die ouder zijn dan 70 jaar. Zowel in tekst als fotografie worden zij in beeld gebracht.

Luister naar de uitzending.

 

20 juli

Op 20 juli is Toon van de Aa zomergast. Tijdens de uitzening zullen we het met hem hebben over zijn achtergrond en leven met hartproblemen. En we staan uitgebreid stil bij zijn werkzaamheden en opvattingen over de zorg en patiënten en Cliëntenbelang Amsterdam. En waar Toon is hoort, u klassieke muziek.

Luister naar de uitzending.

 

13 juli

Simone Timmer van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) is te gast. Sinds de toestroom van vluchtelingen naar Amsterdam hebben veel Amsterdammers hun hart geopend hen te verwelkomen. Simone vertelt over de belangrijke rol die de VCA speelt, wanneer mensen iets willen doen om vluchtelingen, asielzoekers of statushouders te helpen.

Luister naar de uitzending.

 

6 juli

Schrijfster Kristien Hemmerechts trapt Zomergasten 2017 af. We praten met haar over hoogtepunten en dieptepunten in haar leven in een gezin met een zus met een psychiatrische aandoening, haar schrijverschap en haar laatste boek ‘Er gebeurde dit, er gebeurde dat’. Hierin beschrijft zij in een vrijwel ongepolijste dagboekvorm de ontvangst van de diagnose borstkanker en de behandeling ervan. Ook bevat het boek verhalen over haar zus, ouders en de dood van haar beide zoontjes.

Luister naar de uitzending.

 

29 juni

  • Nick Huls is te gast om te praten over zijn boek ‘Vergeef ons vaker onze schulden: naar een schone lei 2.0’. Onder meer met Nadja Jungman (lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht) en Helga Koper (programmamanager bij kennis- en netwerkorganisatie Platform 31 pleit hij voor een andere aanpak van schuldhulpverlening. Hierbij gaan zij uit van de nieuwe inzichten voortgekomen uit de Amerikaanse aanpak 'Mobility Monitoring'. Mensen die opgroeien met chronische stress blijken in staat hun leven en levenskosten te plannen en bij de dag te leven. Stijgende vaste lasten en een woud aan instanties met bijzondere incassobevoegdheden maken het leven steeds lastiger.
  • Henno Eggenkamp is de beheerder van het Bijlmermuseum. Op 30 april j.l is dit museum geopend in de collectieve ruimte van de Grubbehoeve. De expositie die er nu te zien is gaat over de eerste 25 jaar van wat eens de Stad van de Toekomst heette. Er zijn onder meer veel foto's te zien van de verhoogde wegen, garages, winkelcentra en woonblokken in het groen. Ook zijn er levensverhalen van toenmalige bewoners te lezen. De Bijlmer gold een tijd als mislukt; de idealen van de architecten kwamen niet uit. Inmiddels is de Bijlmer opgebloeid en is het een heel divers en levendig stadsdeel geworden.
  • De column 'Uitgestelde seks' is van Toon van der Aa.

Luister naar de uitzending.

 

22 juni

  • Het Rode Kruis is de grootste vrijwilligersorganisatie ter wereld. Maar laten we eens inzoomen op Amsterdam. Wat doen vrijwilligers hier en wie financiert dat werk? We vragen het aan hun relatiemanager Sanne Kroon.
  • Ook een nieuwe aflevering uit de zesdelige interview-serie van het project ‘Samen Sterk zonder Stigma in de lucht’’. Na uitzendingen over Wat Stigma is, Stigma in de hulpverlening en Stigma bij studeren, gaat het vandaag over Stigma op de werkvloer. Wat is daar tegen te doen? Te gast is Jessica Rits , ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma.
  • De column 'Jesusterreur' is van Petra Jorissen.

Luister naar de uitzending.

 

15 juni

Te gast zijn Sophie Pennington de Jongh (beleidsmedewerker Cliëntenbelang Amsterdam) en Jeslin Heinze (belangenbehartiger). Zij vertellen over het onafhankelijke Jeugdplatform Amsterdam dat  in 2014 is opgericht op initiatief van de gemeente zelf. Sinds 1 januari 2015 is het Jeugdplatform Amsterdam voluit actief en geeft het de gemeente (gevraagd en ongevraagd) advies over effectieve zorg voor de jeugd. Thuis, in de wijk, op school of in een instelling. Sophie en Jeslin vertellen over  doelstelling, werkzaamheden en plannen. Cliëntenbelang Amsterdam en Stichting Alexander ondersteunen het platform. 

Luister naar de uitzending.