Nog te beluisteren

Op deze pagina vindt u informatie over de uitzendingen van de afgelopen 2 maanden. U kunt ze via de bijgevoegde link terugluisteren.

 

29 juni

 • Nick Huls is te gast om te praten over zijn boek ‘Vergeef ons vaker onze schulden: naar een schone lei 2.0’. Onder meer met Nadja Jungman (lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht) en Helga Koper (programmamanager bij kennis- en netwerkorganisatie Platform 31 pleit hij voor een andere aanpak van schuldhulpverlening. Hierbij gaan zij uit van de nieuwe inzichten voortgekomen uit de Amerikaanse aanpak 'Mobility Monitoring'. Mensen die opgroeien met chronische stress blijken in staat hun leven en levenskosten te plannen en bij de dag te leven. Stijgende vaste lasten en een woud aan instanties met bijzondere incassobevoegdheden maken het leven steeds lastiger.
 • Henno Eggenkamp is de beheerder van het Bijlmermuseum. Op 30 april j.l is dit museum geopend in de collectieve ruimte van de Grubbehoeve. De expositie die er nu te zien is gaat over de eerste 25 jaar van wat eens de Stad van de Toekomst heette. Er zijn onder meer veel foto's te zien van de verhoogde wegen, garages, winkelcentra en woonblokken in het groen. Ook zijn er levensverhalen van toenmalige bewoners te lezen. De Bijlmer gold een tijd als mislukt; de idealen van de architecten kwamen niet uit. Inmiddels is de Bijlmer opgebloeid en is het een heel divers en levendig stadsdeel geworden.
 • De column 'Uitgestelde seks' is van Toon van der Aa.

Luister naar de uitzending.

 

22 juni

 • Het Rode Kruis is de grootste vrijwilligersorganisatie ter wereld. Maar laten we eens inzoomen op Amsterdam. Wat doen vrijwilligers hier en wie financiert dat werk? We vragen het aan hun relatiemanager Sanne Kroon.
 • Ook een nieuwe aflevering uit de zesdelige interview-serie van het project ‘Samen Sterk zonder Stigma in de lucht’’. Na uitzendingen over Wat Stigma is, Stigma in de hulpverlening en Stigma bij studeren, gaat het vandaag over Stigma op de werkvloer. Wat is daar tegen te doen? Te gast is Jessica Rits , ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma.
 • De column 'Jesusterreur' is van Petra Jorissen.

Luister naar de uitzending.

 

15 juni

Te gast zijn Sophie Pennington de Jongh (beleidsmedewerker Cliëntenbelang Amsterdam) en Jeslin Heinze (belangenbehartiger). Zij vertellen over het onafhankelijke Jeugdplatform Amsterdam dat  in 2014 is opgericht op initiatief van de gemeente zelf. Sinds 1 januari 2015 is het Jeugdplatform Amsterdam voluit actief en geeft het de gemeente (gevraagd en ongevraagd) advies over effectieve zorg voor de jeugd. Thuis, in de wijk, op school of in een instelling. Sophie en Jeslin vertellen over  doelstelling, werkzaamheden en plannen. Cliëntenbelang Amsterdam en Stichting Alexander ondersteunen het platform. 

Luister naar de uitzending.

 

8 juni

 • De overheid verwacht van burgers dat ze zelfredzaam zijn op het gebied van gezondheid, persoonlijke financiën en de arbeidsmarkt. Naast denkvermogen blijkt 'doenvermogen' minstens zo belangrijk om aan de hoge eisen van de participatiesamenleving te kunnen voldoen. Te gast is Anne Greet de Keijzer van de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid (WRR). Presentator Olga van den Berg bespreekt met haar het rapport 'Weten is nog geen doen'.
 • Jeroen van der Veer is vice-voorzitter en adviseur van de Amsterdamse Federatie van Woning Corporaties (AFWC). Deze maand organiseert deze met de gemeente Amsterdam en een aantal buitenlandse corporaties het International Social Housing Festival. Jeroen vertelt over de Amsterdamse situatie, over de toekomst van de corporaties en over de factoren die bij de huidige woningmarkt een rol spelen, zoals de globalisering en stijging van grondprijzen.
 • De column 'Dagdromen en een vol hoofd' is van Olga de la Fontaine.

Luister naar de uitzending.

 

1 juni

 • Sjoukje Postma vertelt in de uitzending waar we in de stad landbouwgebieden kunnen vinden, en wat hier allemaal gebeurt in buurtverband. Zelf deed ze op latere leeftijd een opleiding voor Biologisch Dynamische landbouw bij Warmonderhof.
 • Rolstoel, krukken en rollator kunt u prima inzetten als verdedigingswapens. Saskia Hubelmeijer nam het initiatief voor de cursus 'Zelfverdediging voor mensen met een fysieke beperking'. Docent is Tycho van der Werf, technisch directeur bij Special Needs Judo. Zelf is ze actief binnen diverse belangenorganisaties voor gehandicapten en ouderen in Amsterdam Oost.
 • Ook te gast is Hellen Velders, Sportmakelaar/Adviseur Sport in de Openbare Ruimte Zij maakte voor menigeen, met en zonder beperking, sporten mogelijk in Amsterdam Oost.
 • De column 'Blokkade' is van Marja Morskieft.

Luister naar de uitzending.

 

25 mei

Met een herhaling van 19 januari over De Latei,  een vereniging voor speciale wooninitiatieven in eigen beheer. De vereniging wil een figuurlijke steunbalk zijn voor (ouders van) mensen met een handicap die hun eigen woonvorm willen realiseren. Los van een zorginstelling en met optimale zeggenschap over hun eigen leven. Ze huren zelf hun woonruimte, kiezen zelf met wie ze samen willen wonen en kopen zelf de benodigde zorg in.  Te gast zijn Ada Bolder, adviseur 'Wonen met zorg en collectieve woonvormen' en twee bewoners van zo'n wooninitiatief. 

Luister naar de uitzending.

 

18 mei

 • Met directeur Bente London van de Stichting Beterburen, die zich richt op het oplossen van burenoverlast. 
 • Met Frederieke Schouten van Varkens in Nood over het welzijn van dieren in de Nederlandse slachthuizen.
 • De column ‘Amsterdam in Beweging’ is van Petra Jorrisen.

Luister naar de uitzending

 

11 mei

 • Te gast is Arre Zuurmond, sinds 2013 de Ombudsman Metropool Amsterdam. Hij onderzoekt klachten van burgers over de gemeentelijke overheid. In de uitzending vertelt hij over zijn ervaringen en toekomstige uitdagingen. 
 • De column 'Decorum' is van Toon van der Aa.

Luister naar de uitzending.

 

4 mei

Te gast is klinisch psycholoog Henk Kik, gespecialiseerd in het behandelen van (oorlogs) trauma`s. Hij is werkzaam bij het Sinaï centrum. Dit heeft een enorme deskundigheid in psychotraumazorg opgebouwd door de behandeling van Joodse en Indische oorlogsslachtoffers. Vaak leden zij aan posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Persoonlijke aandacht en oog voor de omgeving kenmerken de behandeling. Jan Barnhoorn praat met hem over deze behandeling en wat er allemaal bij komt kijken.

Luister naar de uitzending.