We hebben hier voor u de uitzendingen van de afgelopen maanden op een rijtje gezet met de link om deze terug te luisteren.

 

10 oktober

Yvonne Zoetigheid is opleidingsadviseur bij het cluster 'Nursing' van Inholland Academy.  Zij vertelt over de start van een nieuwe post HBO-opleiding Mantelzorgconsulent.

 

Malene Duijst coördineert het Platform Mantelzorg Amsterdam, onderdeel van Cliëntenbelang Amsterdam. Het PMA wil de zeggenschap van mantelzorgers bevorderen en hun stem laten doorklinken in het beleid van gemeente en betrokken organisaties.  Malène vertelt over de problemen die mantelzorgers hier ondervinden en over haar werkzaamheden.

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

3 oktober

Esther Kok is bij Cliëntenbelang Amsterdam projectleider van de Kennisgroep Personen met Verward GedragElmi Minoek is onder meer werkzaam bij de MDHG, vanouds de belangenvereniging van druggebruikers in Amsterdam. We praten over hun achtergrond, de problematiek van daklozen en verslaafden en mensen met verward (lees onbegrepen) gedrag. Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

26 september

Melle Schellekens en Sander de Klerk zijn initiatiefnemers van The Good Roll. Hoewel 60 procent van het aanbod van wc-papier in Nederland van hergebruikt papier is, is 40 procent dat nog niet. Daarom bestaat The Good Roll volledig uit hergebruikt papier. Melle laat ons aan de hand van zijn eigen initiatief zien wat een  sociaal, circulair en duurzaam project inhoudt.

 

Er is nog een andere kant: wereldwijd hebben 2,3 miljard mensen geen toegang tot veilige en schone toiletten, een derde van de wereldbevolking.  De oprichters doneren daarom de helft van de nettowinst aan stichting Simavi die er onder andere toiletten van bouwt in Oost-Afrika.

 

Het Ouderen Songfestival begon ooit bescheiden in één verzorgingshuis in de Jordaan. Dertig jaar later is het  uitgegroeid tot een landelijk festival met 12 voorrondes in verzorgingshuizen in diverse Nederlandse gemeenten. Met voorfinales en uiteindelijk een Grande Finale in het DeLaMar Theater te Amsterdam. We praten met directeur en bedenker Rob van Waaijen en 2 zangers die live hun bijdrage zullen vertolken. De voorrondes zijn in volle gang. Vrijdag 27 september is er ook een voorronde in het verzorgingshuis de Flesseman op de Nieuwmarkt. 

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

19 september

We ontvangen Mathilde Andriessen, directeur van natuur- en wandelorganisatie NEMO-land. De organisatie beheert onder andere een groene oase achter het Westerpark met tal van activiteiten, steeds met de natuur als inspiratiebron. Voorbeelden hiervan zijn de cursussen, een moestuin en proeverij.

 

Vrijwilligersorganisatie KansenNet biedt Amsterdammers hulp op maat bij werk en taalverwerving. Ook geven ze advies bij het oprichten van stichtingen en verenigingen. We praten met de voorzitter en organisatieadviseur Maarten Otto en bestuurslid en coach Sjoerd Schamhart. 

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

12 september

We ontvangen Bonny Alberts. Afgelopen mei werd zij koninklijk onderscheiden voor een indrukwekkende hoeveelheid maatschappelijke activiteiten sinds 1965. Van huis uit bouwkundige, werkte ze tot haar pensionering 20 jaar voor de afdeling Wonen en Monumentenzorg van stadsdeel Noord.

 

Inmiddels zet ze zich bij Amsterdam Noord Toegankelijk en Cliëntenbelang Amsterdam al weer jaren in voor meer toegankelijkheid in de stad. Met uiteraard specifieke expertise van Noord. Daarnaast is ze betrokken bij talrijke initiatieven in Noord ter verbetering van leefbaarheid, sociale woningbouw en monumentenzorg. 

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

5 september

De column 'Afhankelijk van een scooter' van Ombudsman Metropool Amsterdam staat deze keer centraal in het gesprek met hun senior onderzoeker Josje Jap Ngie-van Dam. Waar parkeer je 'm bijvoorbeeld?

We ontvangen Jorien Frans. Van huis uit historica, heeft zij zich ontwikkeld tot 'algemene bemoeial' van haar buurt Slotermeer. Zo doet ze actief mee aan de Buurtbudgetplannen. Dit jaar gaat het om een subsidiepot van 500.000 euro om de buurt te stimuleren bij het bedenken en uitvoeren van vernieuwende plannen.

 

Ook het theater van Hannah Timmers kan op Joriens bemoeienis rekenen. De Lodewijk van Deysselbuurt  wordt na jaren wachten eindelijk opgekanpt. Met hun tot theaterstudio verbouwde winkelpand als basis, gaan zij en sociaal ontwerper Luca van Slagmaat een jaar lang op zoek naar de onvertelde verhalen van deze buurt.

 

Iedere aflevering van Radio van Deyssel heeft een ander thema, met wisselende gasten uit de Lodewijk van Deysselbuurt en daar buiten. De opdracht kwam van woningbouwvereniging Rochdale, dat deze voorstellingen wil betrekken bij haar plannen voor renovatie en bouw. 

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

29 augustus

Als laatste zomergasten ontvangen we Joke Veldkamp en Evert van Maanen, twee drijvende krachten achter  de Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West. ESAN is sinds 1 januari 2017 de opvolger van de ANBO afdeling Geuzenveld Slotermeer. Een mooi project binnen ESAN is het Levensboek, waarin oudere inwoners van Nieuw West hun leven vast kunnen leggen. Wat komt bij het schrijven zoal kijken? 

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

22 augustus

Deze keer een herhaling van de muzikale uitzending van 18 april vanuit het Ramses Shaffyhuis. Het Ramses Shaffy Huis is een burgerinitiatief vanuit de Stichting Kunstenaarshuizen Amsterdam. Het is een woon-werk, ontmoetings- en expositie plek. Ook is het een gemeenschap van jonge en oudere kunstenaars.

 

De jonge kunstenaars zijn vaak net afgestudeerd aan de Amsterdamse kunstopleidingen, de ouderen hebben een heel werkzaam leven achter de rug. De filosofie is dat de generaties elkaar ondersteunen, inspireren en hier en daar helpen. Men woont zelfstandig, maar met name voor de ouderen is Zorggroep Oost aanwezig. De organisatie draait volledig op vrijwilligers. 

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

15 augustus

Esta Polyesta vertel over Ecstatic Dance Amsterdam (EDA), waar zij DJ is en evenementen organiseert. Bij EDA kunnen mensen van alle leeftijden op verschillende locaties meditatief dansen, met of zonder muziek, zonder schoenen of  laarzen. Én zonder te praten.


Fer van der Reijken was in mei eerder te gast. Hij is coördinator van Stadsklooster La Verna, een kloostergemeenschap van franciscanen en  een stichting met activiteiten rond 'Zin in je leven'.

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

8 augustus

In deze uitzending is Titia Frieling onze zomergast. Zij heeft met haar man Dirk Frieling aan de wieg gestaan van de stad Almere. Hij tekende onder meer het structuurplan voor Almere Haven. Dirk bleef bij Almere betrokken als kwartiermaker voor het New Town Institute, hoofd van de Rijksdienst IJsselmeerpolders en voorzitter van de Welstandscommissie. Titia heeft het hele ontwerpproces meegemaakt en ook haar eigen projecten in Almere uitgevoerd.

 

Zo heeft ze in 1982 vanuit haar comité De Fantasie de prijsvraag ‘Ongewoon Wonen’ in Almere uitgeschreven. Centraal thema was het ontwerpen van een experimentele woning. Vindingrijkheid ten aanzien van materiaalkeuze en –gebruik, constructie, vormgeving en woonvorm stonden daarbij voorop, alsook de directe uitvoerbaarheid.

 

Titia vertelt  over haar leven, het ontstaan van Almere en Het Museumbos dat mede door haar ontworpen is. De opening van het vernieuwde museum vond 18 mei jl. plaats.

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

 

 

 

 

Nog te beluisteren