Nog te beluisteren

We hebben hier voor u de uitzendingen van de afgelopen maanden op een rijtje gezet met de link om deze terug te luisteren.

 

30 juli

De uitzending staat in het teken van het jaarlijkse festival Pride Amsterdam. Een goed moment om de mooie uitzending met Dolly Bellefleur van vorig jaar nog eens te beluisteren. Dolly Bellefleur is het alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma. Als boegbeeld van de LHBTQI-beweging vraagt Dolly al 30 jaar op haar geheel eigen wijze aandacht voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie van LHBTQI in het bijzonder.
Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

23 juli

Onze zomergast is Malène Duijst, beleidsmedeweker bij Clientenbelang Amsterdam. We hebben het over haar jonge jaren als mantelzorger en haar huidige activiteiten vóór mantelzorgers vanuit het Platform Mantelzorg Amsterdam. Hoe zwaar is de situatie in Amsterdam nu in coronatijd? Wat heeft Amsterdam hen te bieden? We praten over steunpunten, clientondersteuners, respijtzorgmogelijkheden, het Persoonsgebonden budget en zorgcontracten met betaling.
Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

16 juli
Beelease zet zich breed in voor de bijenstand.  Zo lenen ze hele bijenvolken uit en het geven ze cursussen en opleidingen tot imker. Verder is de stichting actief op het gebied van werkervaringsprojecten en opleidingen voor mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt. Te gast is voorzitter Dirk Dekker.

 

Ook praten we met  Alexander de Waardt van Senior en Student. Deze stichting brengt studenten en senioren samen om de eenzaamheid te bestrijden, door het vergroten van de zelfredzaamheid en van het sociale netwerk. 
 

Cultureel antropoloog Mirte Tulder is projectleider bij de VoorleesExpress, die  ijvert voor een toekomst zonder taalachterstand. 15% van de jongeren heeft grote moeite met het begrijpen van de inhoud van hun schoolboeken.  Via een netwerk door het hele land staat VoorleesExpress gezinnen bij in de thuisomgeving. 
Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

9 juli
Met de eerste zomergast van het jaar: Ton Timmer. Yogadocent, is getrouwd en heeft 2 zonen waarvan 1 autistisch is. In 2016 kreeg hij een herseninfarct. Ondanks het infarct heeft hij zijn veerkracht behouden en staat hij positief in het leven. Wat gebeurt er eigenlijk als je getroffen wordt door een beroerte, een herseninfarct?  
Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

2 juli
Coach en trainer Marie Anne van Reijen vertelt over haar beweging Meer vrouwen in de politiek (MVIDP). Doel: 50% vrouwen in de politiek krijgen, en wel voor elke en alle functies. 

 

Stichting Skepsis onderwerpt al jaren buitengewone beweringen op het gebied van medicatie en behandeling aan kritisch onderzoek. We praten met bestuurslid Jan Willem Nienhuys over de grens tussen kwakzalverij, reguliere geneeskunde en de homeopathische versie daarvan.

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

25 juni
Stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor beschadigde, kwetsbare kinderen.  De stichting organiseert activiteiten om weerbaar te worden, eigen talenten te ontdekken en te ontspannen tijdens vakanties en weekeinden. Wat betekende de lockdown voor deze kinderen en voor de stichting? We praten met algemeen directeur Margot Ende.

De missie van het Danspaleis is om alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief te houden via muziek en dans. De coronatijd leidde tot het Balkon-Danspaleis met muziek in de binnentuin of aan de straat. Daarnaast  ging het Radio Danspaleis van start, een videoserie Thuisdansen  en de Muzieklijn. Te gast is initiator Suna Duijf .

​​​​Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

18 juni
Te gast zijn bestuursleden Santi van den Toor en Marthe de Win van De Bovengrondse een platform voor instapfeminisme. Geen denktank, maar een doetank. De Bovengrondse biedt morele en praktische steun bij abortus en huiselijk geweld. En voert een juridische strijd om de overtijdpil gewoon bij de huisarts te kunnen halen. Ook vraagt de beweging aandacht voor het verschijnsel menstruatie-armoede.
Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

11 juni
In onze eerste live-uitzending sinds de coronamaatregelen ontvangen we Dini Glas. Op 3 juli ontvangt zij een koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange vrijwillige inzet voor Amsterdammers met psychische problemen. Met name ook voor de Psychiatrie Cafés die zij eigenhandig tot grote bloei bracht. We kennen Dini als oud-medewerker van Cliëntenbelang Amsterdam. En niet te vergeten als mede-oprichter, programmamaker en presentator van Radio Signaal.
Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

4 juni (herhaling van 5 september 2019)
De column 'Afhankelijk van een scooter' van Ombudsman Metropool Amsterdam staat deze keer centraal in het gesprek met hun senior onderzoeker Josje Jap Ngie-van Dam. 

We ontvangen Jorien Frans, de 'algemene bemoeial' van haar buurt Slotermeer. Zo doet ze actief mee aan de Buurtbudgetplannen. Dit jaar gaat het om een subsidiepot van 500.000 euro om de buurt te stimuleren bij het bedenken en uitvoeren van vernieuwende plannen.

 

Ook het theater van Hannah Timmers kan op Joriens bemoeienis rekenen. De Lodewijk van Deysselbuurt wordt na jaren wachten eindelijk opgekanpt. Met hun tot theaterstudio verbouwde winkelpand als basis, gaan zij en sociaal ontwerper Luca van Slagmaat een jaar lang op zoek naar de onvertelde verhalen van deze buurt. Iedere aflevering van Radio van Deyssel heeft een ander thema met gasten uit de Lodewijk van Deysselbuurt en daar buiten.
Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

28 mei (herhaling van 11 april 2019) 

In de studio Martijn Crowe (auteursnaam van Martijn van Oorschot) en Sabya van Elswijk, oprichters van de The Faketory of older people. Wereldwijd doet dit kennisinstituut antropologisch onderzoek naar het fenomeen van de vergrijzende samenleving. Hiervan wordt op zowel wetenschappelijke als kunstzinnige wijze verslag gedaan.

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

21 mei (herhaling van 16 mei 2019)

Meike Zwaan coördineert de vrijwilligers bij de stichting Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. OPOEH helpt senioren aan meer beweging en gezelligheid door hen te koppelen aan een oppashond in de buurt. 

 

Ook praten we met Lenny Popelier van kattencafé Kopjes.  Na een succesvolle crowdfunding-campagne opende het in april 2015 zijn deuren in de Baarsjes.

Klik hier om de uitzending te herhalen.

 

14 mei

Joel Dijkstra werkt als hulpverlener bij het Leger des Heils samen met zijn partner. Hij komt uit een traditioneel Legerfamilie en vertelt over wat het Leger deed en doet en hoe het leven is.

 

Agent Zwarts kondigt een nieuw project aan, waarbij zware delinquenten begeleidt worden door politiefunctionarissen. Hij doet verslag van twee jaar begeleiding van ex-delinquenten, die uit de criminaliteit gekomen en gebleven zijn. Dankzij het EPJO Educatief Programma Jongeren, opgezet door de politie en acteur Peter Faber. 
Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

7 mei (herhaling van 28 februari 2019)

Ex-verpleegkundige Esmeralda Jongmans ontdekte in Floradorp kinderen met honger. Zij ging voor en met hen koken, en richtte de De Florakokjes op. Een initatief dat goed was voor de Amsterdamse Omarm-prijs. Bekijk hier het filmpje over de Florakokjes.  
 

Bij een auto-immuunziekte valt je afweersysteem ook gezonde cellen van jezelf aan. Er zijn nogal wat variaties van deze ziekte. Nolda Delpeut lijdt aan Auto-immuun hepatitis (AIH), waarbij de lever ontstoken is. Wij ontvangen haar en José Willemse, directeur van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV)

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.